"Devolay" z mięsa mielonego: przepis na kotlet de volaille z mięsa wieprzowego
2022-02-14
łatwy
30 min
6
Devolay z mięsa mielonego być może nie zasługuje na tę szlachetną francuską nazwę, ale jest łatwy do przygotowania i po prostu smaczny.
SKŁADNIKI
- 60 dag mięsa mielonego (chudego, np. z szynki albo drobiowego)
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 6 łyżeczek zimnego masła
- Panierka:
- 1-2 jajka
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mięsa dodać jajko i przyprawy. Podzielić na 6 porcji.
- Każdą rozpłaszczyć na dłoni i w środku umieścić masło. Zlepić tworząc podłużny kotlet.
- Tak uformowane kotlety wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
- Panierować dwukrotnie tradycyjnie, najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne