"Devolay" z mięsa mielonego: przepis na kotlet de volaille z mięsa wieprzowego

Devolay z mięsa mielonego: przepis na kotlet de volaille z mięsa wieprzowego
Autor: Shutterstock Trochę oszukane kotlety devolay można przygotować z mięsa mielonego
łatwy
30 min
6

Devolay z mięsa mielonego być może nie zasługuje na tę szlachetną francuską nazwę, ale jest łatwy do przygotowania i po prostu smaczny.

SKŁADNIKI

  • 60 dag mięsa mielonego (chudego, np. z szynki albo drobiowego)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 6 łyżeczek zimnego masła
  • Panierka:
  • 1-2 jajka
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mięsa dodać jajko i przyprawy. Podzielić na 6 porcji.
  • Każdą rozpłaszczyć na dłoni i w środku umieścić masło. Zlepić tworząc podłużny kotlet.
  • Tak uformowane kotlety wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
  • Panierować dwukrotnie tradycyjnie, najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej