Cukinie z farszem mięsnym: tanie i zdrowe

2017-06-21
Anna Olchowik
Cukinie z farszem mięsnym
Autor: thinkstockphotos.com Cukinie z mięsnym farszem to  pomysł na pyszny i niedrogi obiad.
łatwy
30 min
4

Cukinie to warzywo chętnie wykorzystywane do przygotowania różnych dań, nie tylko wegetariańskich. Cukinie z farszem mięsnym to znakomita alternatywa dla potraw ze smażonego mięsa mielonego. Danie to jest zdrowe i sycące. Do farszu wykorzystano mięso mielone z indyka.

Składniki

4 cukinie

250 g mięsa mielonego z indyka

2 ząbki czosnku

łyżka kaparów

5 suszonych pomidorów

2 łyżki mielonych migdałów

jajko

10 zielonych oliwek

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż delikatnie łyżką, tworząc miseczki o grubości ścianek około 0,7 cm. Wybrany miąższ posiekaj.

Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek. Dodaj do niego miąższ cukinii, podduś razem 4 minuty i przestudź.

Mięso rozdrobnij widelcem, dodaj do niego posiekane kapary, pomidory suszone i oliwki, mielone migdały, cukinię z czosnkiem i jajko. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i ziołami.

Rozłóż masę do cukiniowych miseczek, przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj ok. 40 minut.

Anna Olchowik
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE