Cukinie z farszem mięsnym: tanie i zdrowe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Cukinie to warzywo chętnie wykorzystywane do przygotowania różnych dań, nie tylko wegetariańskich. Cukinie z farszem mięsnym to znakomita alternatywa dla potraw ze smażonego mięsa mielonego. Danie to jest zdrowe i sycące. Do farszu wykorzystano mięso mielone z indyka.
SKŁADNIKI
- 4 cukinie
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka kaparów
- 5 suszonych pomidorów
- 2 łyżki mielonych migdałów
- jajko
- 10 zielonych oliwek
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż delikatnie łyżką, tworząc miseczki o grubości ścianek około 0,7 cm. Wybrany miąższ posiekaj.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek. Dodaj do niego miąższ cukinii, podduś razem 4 minuty i przestudź.
- Mięso rozdrobnij widelcem, dodaj do niego posiekane kapary, pomidory suszone i oliwki, mielone migdały, cukinię z czosnkiem i jajko. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i ziołami.
- Rozłóż masę do cukiniowych miseczek, przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj ok. 40 minut.