Cukinie z farszem mięsnym: tanie i zdrowe

2021-03-29
Anna Olchowik
Cukinie z farszem mięsnym
Autor: thinkstockphotos.com Cukinie z mięsnym farszem to  pomysł na pyszny i niedrogi obiad.
łatwy
30 min
4

Cukinie to warzywo chętnie wykorzystywane do przygotowania różnych dań, nie tylko wegetariańskich. Cukinie z farszem mięsnym to znakomita alternatywa dla potraw ze smażonego mięsa mielonego. Danie to jest zdrowe i sycące. Do farszu wykorzystano mięso mielone z indyka.

SKŁADNIKI

  • 4 cukinie
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka kaparów
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • jajko
  • 10 zielonych oliwek
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż delikatnie łyżką, tworząc miseczki o grubości ścianek około 0,7 cm. Wybrany miąższ posiekaj.
  • Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek. Dodaj do niego miąższ cukinii, podduś razem 4 minuty i przestudź.
  • Mięso rozdrobnij widelcem, dodaj do niego posiekane kapary, pomidory suszone i oliwki, mielone migdały, cukinię z czosnkiem i jajko. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i ziołami.
  • Rozłóż masę do cukiniowych miseczek, przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj ok. 40 minut.
Anna Olchowik