Cukinie z farszem mięsnym: tanie i zdrowe
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Cukinie to warzywo chętnie wykorzystywane do przygotowania różnych dań, nie tylko wegetariańskich. Cukinie z farszem mięsnym to znakomita alternatywa dla potraw ze smażonego mięsa mielonego. Danie to jest zdrowe i sycące. Do farszu wykorzystano mięso mielone z indyka.
SKŁADNIKI
- 4 cukinie
 - 250 g mięsa mielonego z indyka
 - 2 ząbki czosnku
 - łyżka kaparów
 - 5 suszonych pomidorów
 - 2 łyżki mielonych migdałów
 - jajko
 - 10 zielonych oliwek
 - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
 - sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż delikatnie łyżką, tworząc miseczki o grubości ścianek około 0,7 cm. Wybrany miąższ posiekaj.
 - Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek. Dodaj do niego miąższ cukinii, podduś razem 4 minuty i przestudź.
 - Mięso rozdrobnij widelcem, dodaj do niego posiekane kapary, pomidory suszone i oliwki, mielone migdały, cukinię z czosnkiem i jajko. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i ziołami.
 - Rozłóż masę do cukiniowych miseczek, przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj ok. 40 minut.