Cukinia z grilla nadziewana mięsem i serem

Dorota Berezowska
Cukinia z grilla nadziewana mięsem i serem
Autor: Shutterstock Cukinia z grilla nadziewana mięsem i serem
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Cukinia z grilla nadziewana mięsem i serem to bardzo proste i szybkie danie. Można ją przyrządzić na grillu albo w piekarniku i podać jako przekąskę grillową, lub jako główne danie w towarzystwie ziemniaków i sałaty.

SKŁADNIKI

  • 4 duże cukinie
  • opakowanie dowolnego serka topionego (ementaler, śmietankowy, gouda)
  • 25 dag mięsa mielonego
  • warzywa (1 marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, kawałek małej papryczki chilli)
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • przyprawy (sól, pieprz, bazylia)
  • 4 łyżki oliwy
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie myjemy. Ich środek wydrążamy, pozbywając się gniazd nasiennych.
  • Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy do niej mięso mielone, pokrojony czosnek i startą na drobnych oczkach marchewkę. Mieszamy przez ok. 10 minut a następnie wlewamy sos pomidorowy i dodajemy serek topiony oraz wyciśnięty kawałek papryczki chilli. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się serka topionego. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar wody wyparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną bazylii.
  • Cukinie wypełniamy farszem i grillujemy lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni do momentu, aż będzie miękka.  Po ok.30-45 minutach potrawa jest gotowa.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Dorota Berezowska