Cukinia z grilla nadziewana mięsem i serem
2021-04-29

łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Cukinia z grilla nadziewana mięsem i serem to bardzo proste i szybkie danie. Można ją przyrządzić na grillu albo w piekarniku i podać jako przekąskę grillową, lub jako główne danie w towarzystwie ziemniaków i sałaty.
SKŁADNIKI
- 4 duże cukinie
- opakowanie dowolnego serka topionego (ementaler, śmietankowy, gouda)
- 25 dag mięsa mielonego
- warzywa (1 marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, kawałek małej papryczki chilli)
- szklanka przecieru pomidorowego
- przyprawy (sól, pieprz, bazylia)
- 4 łyżki oliwy
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie myjemy. Ich środek wydrążamy, pozbywając się gniazd nasiennych.
- Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy do niej mięso mielone, pokrojony czosnek i startą na drobnych oczkach marchewkę. Mieszamy przez ok. 10 minut a następnie wlewamy sos pomidorowy i dodajemy serek topiony oraz wyciśnięty kawałek papryczki chilli. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się serka topionego. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar wody wyparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną bazylii.
- Cukinie wypełniamy farszem i grillujemy lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni do momentu, aż będzie miękka. Po ok.30-45 minutach potrawa jest gotowa.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?