Colcannon - irlandzka wersja parzybrody idealna jako dodatek do drobiu

2021-01-09
Colcannon - irlandzka wersja parzybrody idealna jako dodatek do drobiu
Autor: Shutterstock Colcannon to smaczne puree z ziemniaków i kapusty z dodatkiem pora i gałki muszkatołowej.
łatwy
0 min
4

Colcannon to to tradycyjne irlandzkie danie z kapusty i ziemniaków, które zazwyczaj podaje się do boczku. Sposobem wykonania i składnikami przypomina swojską parzybrodę. Jest smacznym samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa.

Składniki

250 g kapusty

250 g ziemniaków

1 por

4-5 łyżek mleka

2 łyżeczki masła

sól i pieprz

gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kapustę posiekać drobno, opłukać i w osolonym wrzątku, osączyć i odstawić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i posiekać.

Zagotować mleko i wrzucić do niego ziemniaki i pora. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.

Ziemniaki przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, rozgnieść na puree.

Kapustę wymieszać z ziemniakami, przyprawić do smaku i przełożyć do salaterki.

Na środki zrobić zagłębienie i wypełnić je roztopionym masłem lub włożyć kawałek masła. Podawać gorące.

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Jaką kapustę dodać do colcannon?

Taką jaką najbardziej lubimy lub jaka jest akurat dostępna. Świetnie smakuje colcannon z kapustą włoską oraz białą, jednak przepis można dowolnie modyfikować dodając sezonowe odmiany, na przykład jarmuż, kapustę szpiczastą czy nawet pak-choi.