Colcannon - irlandzka wersja parzybrody, idealna jako dodatek do drobiu
2023-03-16
łatwy
0 min
4
Dieta wegetariańska
Colcannon to to tradycyjne irlandzkie danie z kapusty i ziemniaków, które zazwyczaj podaje się do boczku. Sposobem wykonania i składnikami przypomina swojską parzybrodę. Jest smacznym samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa.
Jaką kapustę dodać do colcannon?
Taką jaką najbardziej lubimy lub jaka jest akurat dostępna. Świetnie smakuje colcannon z kapustą włoską oraz białą, jednak przepis można dowolnie modyfikować dodając sezonowe odmiany, na przykład jarmuż, kapustę szpiczastą czy nawet pak-choi.
Colcannon i irish stew to najpopularniejsze dania kuchni irlandzkiej
SKŁADNIKI
- 250 g kapusty
- 250 g ziemniaków
- 1 por
- 4-5 łyżek mleka
- 2 łyżeczki masła
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę posiekać drobno, opłukać i w osolonym wrzątku, osączyć i odstawić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i posiekać.
- Zagotować mleko i wrzucić do niego ziemniaki i pora. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
- Ziemniaki przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, rozgnieść na puree.
- Kapustę wymieszać z ziemniakami, przyprawić do smaku i przełożyć do salaterki.
- Na środki zrobić zagłębienie i wypełnić je roztopionym masłem lub włożyć kawałek masła. Podawać gorące.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?