Colcannon - irlandzka wersja parzybrody, idealna jako dodatek do drobiu

Colcannon - irlandzka wersja parzybrody idealna jako dodatek do drobiu
Autor: Shutterstock Colcannon to smaczne puree z ziemniaków i kapusty z dodatkiem pora i gałki muszkatołowej.
łatwy
0 min
4

Dieta wegetariańska

Colcannon to to tradycyjne irlandzkie danie z kapusty i ziemniaków, które zazwyczaj podaje się do boczku. Sposobem wykonania i składnikami przypomina swojską parzybrodę. Jest smacznym samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa.

Jaką kapustę dodać do colcannon?

Taką jaką najbardziej lubimy lub jaka jest akurat dostępna. Świetnie smakuje colcannon z kapustą włoską oraz białą, jednak przepis można dowolnie modyfikować dodając sezonowe odmiany, na przykład jarmuż, kapustę szpiczastą czy nawet pak-choi.

Colcannon i irish stew to najpopularniejsze dania kuchni irlandzkiej

SKŁADNIKI

  • 250 g kapusty
  • 250 g ziemniaków
  • 1 por
  • 4-5 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę posiekać drobno, opłukać i w osolonym wrzątku, osączyć i odstawić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i posiekać.
  • Zagotować mleko i wrzucić do niego ziemniaki i pora. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
  • Ziemniaki przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, rozgnieść na puree.
  • Kapustę wymieszać z ziemniakami, przyprawić do smaku i przełożyć do salaterki.
  • Na środki zrobić zagłębienie i wypełnić je roztopionym masłem lub włożyć kawałek masła. Podawać gorące.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej