Chrupiące skrzydełka kurczaka z 6 składników: przepis z programu „Amy Schumer uczy się gotować”
2020-08-01
łatwy
30 min
4
Chrupiące skrzydełka kurczaka to marzenie każdego smakosza. Bo kto nie lubi chrupkich z wierzchu, soczystych w środku kąsków? Oto przepis Chrisa Fischera z programu „Amy Schumer uczy się gotować”, wyprodukowanego dla stacji Food Network, który przeniesie Was do raju dla łakomczuchów.
SKŁADNIKI
- tyle skrzydełek kurczaka, ile Ty i Twój partner zjecie podczas jednego wieczoru w łóżku przed telewizorem
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu białego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Na blaszce rozłóż papier do pieczenia.
- W misce przygotuj marynatę do kurczaka: wymieszaj miód, ocet, oliwę, sos sojowy i szczyptę soli.
- Posyp surowe skrzydełka kurczaka szczyptą soli.
- Polej surowe skrzydełka kurczaka marynatą i dobrze wymieszaj.
- Wyłóż kurczaka w marynacie na przygotowaną wcześniej blaszkę.
- Włóż blaszkę do piekarnika i piecz 1 godzinę w 200 stopniach Celsjusza. Po pierwszych 30 minutach obróć każdy kawałek na drugą stronę, by przypiec je z każdej strony.
- W wolnej chwili obejrzyj koniecznie przezabawny i wzruszający program „Amy Schumer uczy się gotować”
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?