Chrupiące rurki z szarpanym kurczakiem. Świetny pomysł na wykorzystanie resztek piersi
2023-01-18
łatwy
20 min
2
To danie inspirowane aromatyczną kuchnią meksykańską. Chrupiące rurki z tortilli wypełnione są przepysznym nadzieniem z szarpanego kurczaka, tartego sera i wyrazistego sosu. Całość smakuje bajecznie, nie jest trudna do zrobienia, a jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut. I można wykorzystać resztki kurczaka z obiadu.
SKŁADNIKI
- 200-300 kg gotowanej, pieczonej lub smażonej piersi kurczaka lub mięsa z udek
- 200 g tartego żółtego sera
- 4 pszenne tortille
- 2 łyżki salsy
- 1 łyżka śmietany
- 0,5 łyżeczki mielonego chili
- szczypta mielonego kuminu
- szczypta czosnku granulowanego
- szczypta wędzonej papryki
- szczypta suszonego oregano
- sól
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W miseczce wymieszaj salsę, śmietanę i wszystkie przyprawy.
- Kurczaka poszarp widelcem lub palcami na włókienka. Dodaj do sosu wraz zerem, wymieszaj.
- Tortille zawiń w wilgotny papierowy ręcznik i włóż do mikrofali na 60 sekund. Zmiękną i będą bardziej elastyczne.
- Nadzienie podzielna 4 części. na każdej tortilli ułóż ścieżkę z nadzienia i zwiń dość ciasno w rulon. W razie potrzeby zepnij wykałaczką.
- Na patelni rozgrzej ok. szklanki oleju. Smaż tortille na rumiano ze wszystkich stron.
- Wyjmij, odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sałatka i ulubionymi sosami
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne