Chrupiące rurki z szarpanym kurczakiem. Świetny pomysł na wykorzystanie resztek piersi

Rurki z szarpanym kurczakiem
Autor: Shutterstock Rurki z szarpanym kurczakiem to świetny sposób na wykorzystanie resztek drobiu.
łatwy
20 min
2

To danie inspirowane aromatyczną kuchnią meksykańską. Chrupiące rurki z tortilli wypełnione są  przepysznym nadzieniem z szarpanego kurczaka, tartego sera i wyrazistego sosu. Całość smakuje bajecznie, nie jest trudna do zrobienia, a jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut. I można wykorzystać resztki kurczaka z obiadu.

SKŁADNIKI

  • 200-300 kg gotowanej, pieczonej lub smażonej piersi kurczaka lub mięsa z udek
  • 200 g tartego żółtego sera
  • 4 pszenne tortille
  • 2 łyżki salsy
  • 1 łyżka śmietany
  • 0,5 łyżeczki mielonego chili
  • szczypta mielonego kuminu
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta wędzonej papryki
  • szczypta suszonego oregano
  • sól
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce wymieszaj salsę, śmietanę i wszystkie przyprawy.
  • Kurczaka poszarp widelcem lub palcami na włókienka. Dodaj do sosu wraz zerem, wymieszaj.
  • Tortille zawiń w wilgotny papierowy ręcznik i włóż do mikrofali na 60 sekund. Zmiękną i będą bardziej elastyczne.
  • Nadzienie podzielna 4 części. na każdej tortilli ułóż ścieżkę z nadzienia i zwiń dość ciasno w rulon. W razie potrzeby zepnij wykałaczką.
  • Na patelni rozgrzej ok. szklanki oleju. Smaż tortille na rumiano ze wszystkich stron.
  • Wyjmij, odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sałatka i ulubionymi sosami
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Galeria: Meksyk w kuchni - nasze ulubione przepisy kuchni meksykańskiej

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej