Chrupiące kotlety schabowe z piekarnika: łatwy przepis na panierowane schaboszczaki
Grube kotlety schabowe chrupiące z wierzchu i soczyste w środku to marzenie każdego smakosza... Jak osiągnąć tak smaczny efekt? To proste. Najpierw trzeba lekko zrumienić kotlety na patelni. Później dopiec je w piekarniku. Najlepiej zrobić od razu większą ilość. Nadwyżki zamrozić. Z łatwością odgrzejecie schaboszczaki, kiedy tylko zechcecie!
Jak odgrzać kotlet panierowane kotlety schabowe?
Podgrzewanie panierowanego kotleta wieprzowego jest łatwe! Przechowuj je w lodówce przez 2 dni lub w zamrażarce do 3 miesięcy. Gdy nadejdzie ta chwila, po prostu postępuj według zaleceń.
Zamrożone kotlety rozmrażaj przez 15 minut w mikrofalówce. Kotletów z lodówki nie musisz podgrzewać w mikrofali.
Rozłóż kotlety na blasze wyłożone papierem do pieczenia. Podgrzewaj w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180°C
Klasyczny schaboszczak
Kotlet schabowy jest w historii polskich kulinariów stosunkowo młodym nabytkiem. W kotletach ze schabu wieprzowego rozsmakowaliśmy się dopiero za czasów dynastii saskiej, czyli w epoce baroku. Jednak dopiero w XIX wieku panierowany i smażony kotlet zyskał prawdziwe uwielbienie. Aż do naszych czasów schabowe kotlety były synonimem bogactwa, sytości oraz niedzielnego obiadu. Zobacz: Najlepsze kotlety schabowe panierowane - przepis na schabowego krok po kroku
SKŁADNIKI
- 8 kotletów z wieprzowego schabu środkowego
- 1 jajko i 2 łyżki wody, rozmącone razem
- 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka tartej bułki
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- W płytkiej misce lub głębokim talerzu wymieszaj bułkę tartą, starty parmezan, granulowany czosnek oraz trochę świeżo startego pieprzu. W drugiej misce wymieszaj mąkę z 1 łyżeczką soli. W trzeciej misce rozmąć jajko z wodą.
- Tak zorganizowana rozpocznij przygotowanie kotletów. Schabowe osusz papierowym ręcznikiem. Obtocz kotlety w mące. Następnie zanurz w rozmąconym jajku. I kolejno w przygotowanej panierce z tartej bułki.
- Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Smaż kotlety po 1 minucie z każdej strony. Tylko do lekkiego zrumienienia.
- Kotlety ułóż na blasze i piecz przez 12-14 minut.
- Wyjmij upieczone kotlety z piekarnika. Daj im odpocząć przez 5 minut przed podaniem.
- Podawaj z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz sałatką ze świeżych warzyw.