Chrupiąca skórka i soczyste mięso. Kurczak z cytrynami smakuje obłędnie

soczysty kurczak z cytrynami
Autor: Shutterstock Weź kurczaka, cytryny i czosnek. Tak soczystego i kruchego mięsa jeszcze nie jadłeś.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Kurczak pieczony w całości to efektowne i wyjątkowe danie na obiad dla całej rodziny. Przyrządzony według tego sprawdzonego przepisu zrobi oszołamiającą karierę na stole. Jego smak podkręcają orzeźwiające cytryny i aromatyczny czosnek. Mięso jest soczyste i kruche. Oto prosty przepis na wyśmienitego i soczystego kurczaka z cytrynami.

Soczysty kurczak z cytrynami – składniki

Aby przyrządzić kurczaka z cytrynami pieczonego w całości, potrzebnych jest kilka produktów. Lista składników jest krótka, a produkty bez trudu można kupić bez względu na porę roku. Większość składników wykorzystuje się na co dzień do przygotowywania innych potraw.

Co więc jest niezbędne, aby zrobić w domu pieczonego soczystego kurczaka z cytrynami? Na liście potrzebnych produktów znalazły się takie składniki jak:

  • cały kurczak
  • cytryny
  • czosnek
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy – sól, pieprz, majeranek, rozmaryn

Po co cytryna do kurczaka?

W tym sprawdzonym przepisie na soczystego kurczaka z piekarnika niezbędnym składnikiem są cytryny. Dzięki dodatkowi tych egzotycznych owoców mięso smakuje przepysznie, jest kruche i wyjątkowo soczyste. Apetyczny aromaty czuć już w trakcie pieczenia.

Jak zrobić kurczaka w cytrynie?

Przepis na soczystego kurczaka z cytrynami nie jest skomplikowany. Postępując według kolejnych kroków, danie uda się już za pierwszym razem. Każdy kto go, spróbuje będzie pod wielkim wrażeniem.

Jak więc upiec w piekarniku kurczaka z cytrynami, który zachwyci soczystością i obłędnym aromatem? Przepis na to efektowne i pyszne danie został podzielony na poszczególne kroki, co znacznie ułatwia przyrządzenie obiadu.

  • 1. krok – natarcie kurczaka masłem, sokiem z cytryny i przyprawami
  • 2. krok – przełożenie kurczaka, cytryn i czosnku do formy
  • 3. krok – pieczenie kurczaka w piekarniku przez 30 minut
  • 4. krok – polanie kurczaka sosem i oliwą z oliwek
  • 5. krok – drugie pieczenie kurczaka z cytrynami przez 1 godzinę

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg kurczaka
  • 3 cytryny
  • 2 główki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżka suszonego majeranku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć 2 łyżkami masła. Skropić sokiem z połowy cytryny. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
  • Do środka kurczaka włożyć pozostałe masło, obrane i zmiażdżone ząbki czosnku z jednej główki oraz 2 ćwiartki cytryny.
  • Kurczaka przełożyć do formy do zapiekania. Na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu, a obok połówki cytryn i ząbki czosnku.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut. Po tym czasie kurczaka obficie polać sosem, który powstał w czasie pieczenia i skropić oliwą z oliwek.
  • Formę ponownie wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę, aż skórka kurczaka zacznie się rumienić i stanie się chrupiąca.
  • Podawać na obiad z ziemniakami lub warzywami oraz chrupiącą surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej