Chrupiąca skórka i soczyste mięso. Kurczak z cytrynami smakuje obłędnie
Dieta bezglutenowa
Kurczak pieczony w całości to efektowne i wyjątkowe danie na obiad dla całej rodziny. Przyrządzony według tego sprawdzonego przepisu zrobi oszołamiającą karierę na stole. Jego smak podkręcają orzeźwiające cytryny i aromatyczny czosnek. Mięso jest soczyste i kruche. Oto prosty przepis na wyśmienitego i soczystego kurczaka z cytrynami.
Soczysty kurczak z cytrynami – składniki
Aby przyrządzić kurczaka z cytrynami pieczonego w całości, potrzebnych jest kilka produktów. Lista składników jest krótka, a produkty bez trudu można kupić bez względu na porę roku. Większość składników wykorzystuje się na co dzień do przygotowywania innych potraw.
Co więc jest niezbędne, aby zrobić w domu pieczonego soczystego kurczaka z cytrynami? Na liście potrzebnych produktów znalazły się takie składniki jak:
- cały kurczak
- cytryny
- czosnek
- masło
- oliwa z oliwek
- przyprawy – sól, pieprz, majeranek, rozmaryn
Po co cytryna do kurczaka?
W tym sprawdzonym przepisie na soczystego kurczaka z piekarnika niezbędnym składnikiem są cytryny. Dzięki dodatkowi tych egzotycznych owoców mięso smakuje przepysznie, jest kruche i wyjątkowo soczyste. Apetyczny aromaty czuć już w trakcie pieczenia.
Jak zrobić kurczaka w cytrynie?
Przepis na soczystego kurczaka z cytrynami nie jest skomplikowany. Postępując według kolejnych kroków, danie uda się już za pierwszym razem. Każdy kto go, spróbuje będzie pod wielkim wrażeniem.
Jak więc upiec w piekarniku kurczaka z cytrynami, który zachwyci soczystością i obłędnym aromatem? Przepis na to efektowne i pyszne danie został podzielony na poszczególne kroki, co znacznie ułatwia przyrządzenie obiadu.
- 1. krok – natarcie kurczaka masłem, sokiem z cytryny i przyprawami
- 2. krok – przełożenie kurczaka, cytryn i czosnku do formy
- 3. krok – pieczenie kurczaka w piekarniku przez 30 minut
- 4. krok – polanie kurczaka sosem i oliwą z oliwek
- 5. krok – drugie pieczenie kurczaka z cytrynami przez 1 godzinę
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg kurczaka
- 3 cytryny
- 2 główki czosnku
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżka suszonego majeranku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć 2 łyżkami masła. Skropić sokiem z połowy cytryny. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
- Do środka kurczaka włożyć pozostałe masło, obrane i zmiażdżone ząbki czosnku z jednej główki oraz 2 ćwiartki cytryny.
- Kurczaka przełożyć do formy do zapiekania. Na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu, a obok połówki cytryn i ząbki czosnku.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut. Po tym czasie kurczaka obficie polać sosem, który powstał w czasie pieczenia i skropić oliwą z oliwek.
- Formę ponownie wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę, aż skórka kurczaka zacznie się rumienić i stanie się chrupiąca.
- Podawać na obiad z ziemniakami lub warzywami oraz chrupiącą surówką.