Cheeseburgery z kurczaka. Pyszny domowy fast food
Czy domowy fast food może być dobry i zdrowy? Oczywiście, że tak. Najlepszym tego przykładem jest ten przepis na pysznego cheeseburgera z kurczaka. W środku chrupiącej bułki na sałacie wygodnie ułożył się burger z mięsa drobiowego z roztopionym serem cheddar, surówka coleslaw, czerwona cebula oraz awokado. Taki burger to mnóstwo smaku i energii.
Jak zrobić cheeseburgery z kurczaka?
Przygotowanie domowych cheeseburgerów rozpoczyna się od usmażenia kotletów z mięsa mielonego drobiowego, szalotki, czosnku i przypraw. Burgery smaży się na patelni, a na koniec na każdym kotlecie kładzie się plaster cheddara. Kiedy ser się roztopi, burgery zdejmuje się z patelni. Do ciepłych i chrupiących bułek wkłada się liście sałaty masłowej, surówkę coleslaw, czerwoną cebulę i awokado. Cheeseburgera zamyka się górną częścią bułki.
Przepis na cheeseburgery z kurczaka
- To łatwy przepis na pyszne i soczyste burgery z serem. Robi się je w kilku łatwych krokach.
- Czas przygotowania domowego fast foodu wynosi około 30 minut.
- Lista składników to kilka produktów, które są w sklepach przez cały rok.
- Burgery smaży się na zwykłej patelni, ale pysznie smakują z grilla lub z piekarnika.
- Szalotkę, którą dodaje się do mięsa mielonego, zastąpi dymka lub cebula cukrowa.
- Smak burgerów zaostrzy dodatek mielonej ostrej papryki lub chili.
- Do cheeseburgera dodaje się surówkę coleslaw. Można zrobić ją własnoręcznie, korzystając z tego sprawdzonego przepis na znaną surówkę z kapusty.
- Sałatę masłową zastąpi karbowana, rzymska lub rukola.
- Awokado zastąpi sos guacamole.
- Do cheeseburgerów najlepszy będzie ser cheddar. Sprawdzi się też holenderska gouda.
- Do cheeseburgerów pasują pszenne bułki sezamowe, z ziarnami lub pełnoziarniste.
- W ten sam sposób można przygotować piersi z kurczaka i podać je z dodatkami w bułce.
Kiedy podawać cheeseburgery z kurczaka?
Pyszne bułki z drobiowym burgerem to pomysł na domowy fast food w zdrowej odsłonie. Dzięki temu, że danie robi się tak szybko i prosto, można serwować je przez cały rok. Idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad nawet podczas zwykłego tygodnia. Z takiego posiłku na pewno najbardziej zadowoleni będą najmłodsi. Do cheeseburgerów pasują domowe frytki lub pieczone ziemniaczki. Przepis można wykorzystać w czasie imprezy na powietrzu z grillem w roli głównej. Do cheeseburgerów warto podać ketchup, musztardę, sos czosnkowy lub ziołowy dressing.
SKŁADNIKI
- 4 bułki do burgerów
- 500 g mielonego mięsa z kurczaka
- 1 awokado
- 1 mała czerwona cebula
- 1 szalotka
- 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku, mielony
- 4 plastry sera cheddar
- 4 liście sałaty
- 4 łyżki surówki coleslaw
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski przełożyć mielone mięso, dodać bardzo drobno posiekaną szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszać i podzielić na 4 porcje. Uformować równe burgery.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej burgery z obu stron 8-10 minut, aż będą złote. Na wierzchu każdego kotleta położyć po plastrze sera cheddar, przykryć i smażyć około 2 minut, aż się roztopi. Usmażone burgery przełożyć na deskę.
- Bułki przekroić na pół i podgrzać w tosterze lub piekarniku. Ułożyć sałatę, po 1 łyżce surówki coleslaw, plasterki awokado, piórka czerwonej cebuli. Przykryć górną połówką bułki.
- Podawać od razu.