Burgery w tortilli. Hitowy przepis na oryginalny domowy fast food

burgery w tortilli
Autor: Shutterstock Połącz mięso mielone z pszennym plackiem, a powstaną pyszne burgery w tortilli.
łatwy
30 min
4

W internecie pojawia się coraz więcej przepisów na domowy fast food. Do grona szybkich dań w zdrowszej wersji właśnie dołączył przepis na burgera w tortilli. To pyszne połączenie mięsa mielonego i pszennych placów, których doskonałym uzupełnieniem są świeże warzywa i smakowity sos. Zobaczcie, jak zrobić burgera w tortilli i zaskoczcie bliskich tym oryginalnym daniem.

Z czego zrobić burgera w tortilli?

Lista składników, które potrzebne są do przyrządzenia pysznego burgera w tortilli, nie jest długa. Wszystkie produkty można kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych i dyskontach. Są dostępne bez względu na porę roku. Co więc należy kupić, aby zrobić oryginalne burgery w tortilli? Do ich przygotowania wykorzystuje się:

Jak zrobić burgera w tortilli?

Przygotowanie tego domowego fast foodu, który nazywany jest także taco burgerem, nie jest skomplikowane. Najpierw należy wymieszać mieloną wołowinę z cebulą i przyprawami. Jeżeli masa mięsna będzie zbyt rzadka, można dosypać dwie łyżki bułki tartej. Następnie doprawione mięso dzieli się na cztery części i każdą z nich rozsmarowuje się na tortilli. Smaży się je mięsem do dołu na rozgrzanej i posmarowanej olejem mięso. Po kilku minutach tortillę przewraca się na drugą stronę, układa cienkie plastry sera żółtego i smaży pod przykryciem jeszcze dwie minuty. Gotowego burgera w tortilli zsuwa się na talerz i podaje z warzywami.

Pysznym uzupełnieniem burgerów w tortilli jest sos. Robi się go na bazie majonezu z dodatkiem ketchupu i musztardy oraz posiekanej cebuli i korniszonów. Sos warto zrobić wcześniej, aby wszystkie smaki się ze sobą przegryzły.

Kiedy podawać burgera w tortilli?

Burgery w tortilli są pyszne. Przepis jest łatwy, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Jest to więc dobry pomysł na smaczny i oryginalny obiad nawet w trakcie zabieganego tygodnia. Burgery w tortilli sprawdzą się też jako ciepły posiłek w weekend, który możecie przygotować całą rodziną. Zaletą tego przepisu jest to, że ten domowy fast food można robić bez względu na pogodę. Burgery w tortilli będą smakować zawsze i każdemu.

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 4 pszenne tortille
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 4 cienkie plastry sera żółtego
  • 4 łyżki czerwonej fasoli w zalewie
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyż posiekanej kolendry
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • sól, pieprz

  • Sos:
  • 1 mała cebula
  • 2 korniszony
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Majonez wymieszać z musztardą i ketchupem. Dodać posiekane korniszony i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Mięso mielone przełożyć do miski i doprawić papryką, ziołami prowansalskimi, chili, solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dokładnie wymieszać.
  • Mięso podzielić na cztery porcje. Każdą z nich przełożyć na tortillę i równomiernie rozsmarować, zostawiając około 2 cm marginesu od brzegów.
  • Patelnię skropić olejem i rozsmarować go za pomocą pędzla. Kiedy patelnia się nagrzeje, przełożyć tortillę mięsem do dołu i smażyć na średnim ogniu. Następnie odwrócić tortillę i na wierzchu ułożyć po 2 plastry żółtego sera. Patelnię przykryć i smażyć około 2 minut, aż ser się roztopi. W ten sam sposób usmażyć pozostałe tortille.
  • Usmażoną tortillę przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć pomidora pokrojonego w kostkę, czerwoną fasolę i kukurydzę.
  • Podawać od razu z sosem i świeżą kolendrą.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Szulc-Górska
więcej