Burgery à la McChicken. Zaskakująco łatwe do zrobienia, a smakują jak oryginał
Domowe burgery à la McChicken są nie tylko pyszne, ale i łatwe do przygotowania w domu. W środku chrupiącej sezamowej bułki znajdziecie sałatę, ser żółty i soczystego pieczonego kotleta z mięsa drobiowego. Uzupełnieniem są tradycyjne sosy, czyli majonez, ketchup i musztarda. Zobaczcie, jak zrobić doskonałe danie fast food, czyli domowe burgery à la McChicken.
Jak zrobić burgery à la McChicken?
To łatwy przepis na pyszny obiad typu fast food. Najpierw należy zrobić kotlety z mięsa mielonego drobiowego. Może to być mielona pierś kurczaka lub indyk. Mięso doprawia się solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Sprawdzi się też mielone chili, które nieco podkręci smak burgerów. Z mięsa formuje się okrągłe burgery, obtacza w bułce tartej z przyprawami i piecze w piekarniku. Dzięki temu są bardziej chrupiące i nie zawierają tak dużo tłuszczu. Oczywiście, można je też usmażyć na patelni lub upiec na grillu. Gotowe burgery wkłada się do bułek wraz z sałatą, żółtym serem, majonezem, ketchupem i musztardą. Bułeczki można podgrzać w piekarniku lub w tosterze.
Czym wzbogacić burgery à la McChicken?
Według tego przepisu w domowych burgerach znalazły się soczyste kotlety drobiowe, sałata i ser żółty. To przepis podstawowy, który można modyfikować i dodawać inne produkty. Domowe burgery à la McChicken wzbogacą świeże warzywa. Sprawdzą się plastry pomidorów, krążki białej lub czerwonej cebuli, świeży zielony ogórek czy awokado. Burgery będą świetnie smakować z dodatkiem marynowanej papryki i korniszonów. Smak burgerów podkręci smażony boczek, a ser żółty zastąpi włoska mozzarella lub angielski cheddar.
Kiedy podawać burgery à la McChicken?
Domowe burgery drobiowe to pomysł na pyszny obiad w stylu fast food. Składniki są w sklepach przez cały rok, a przepis można dowolnie modyfikować. Dlatego burgery drobiowe sprawdzą się bez względu na pogodę. Można podać je na imprezie pod gołym niebem z grillem w roli głównej lub rodzinnym obiedzie. Na pewno nie zabraknie fanów pysznych i soczystych domowych burgerów à la McChicken.
SKŁADNIKI
- 6 bułek do burgerów
- 6 liści sałaty
- 6 plastrów sera żółtego
- majonez
- ketchup
- musztarda
burgery:- 700 g mielonego mięsa z kurczaka
- 100 g bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone przełożyć do miski, wlać oliwę z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem. Wsypać po 1 łyżeczce słodkiej papryki i czosnku granulowanego. Dokładnie wymieszać.
- Z masy formować okrągłe burgery i obtaczać je w bułce tartej wymieszanej z pozostałą papryką i czosnkiem oraz solą i pieprzem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut.
- Bułki przekroić na połówki. Można podgrzać je w piekarniku lub tosterze. Każdą połówkę posmarować majonezem, ułożyć liść sałaty i plaster sera żółtego oraz drobiowego burgera. Skropić ketchupem i musztardą i przykryć drugą połową bułki.
- Podawać od razu z chrupiącą surówką.