Burgerowe taco hitem każdego domu. Pyszny i prosty sposób na ciekawy obiad
Czasami najdzie nas ogromna ochota na fast food, jednak nie chcemy marnować swojej diety. Wówczas dobrym pomysłem będzie przygotowanie domowej wersji popularnych dań, które będą nieco zdrowsze. Świetnym przykładem jest cheeseburger w wydaniu taco. Wystarczy kilka składników, by przygotować ciekawy obiad, który zasmakuje niemal każdemu.
Burgerowe taco - co potrzebujemy?
Domowe wersje popularnych dań z fast foodów nie są niczym nowym. Wiele osób próbuje odtworzyć swoje ulubione posiłki z nadzieją, że będzie to tańsze i zdrowsze. Świetnym przykładem mogą być burgerowe taco, które nie tylko świetnie smakują, ale również są znacznie mniej kaloryczne od swoich odpowiedników w bułkach. Do przygotowania ich potrzebować będziemy:
- tortille
- mięso mielone wołowe
- sałatę
- ogórka
- ser
- cebulę
- majonez
- ketchup
- musztardę
- sól i pieprz
Jak przygotować taco cheeseburgera?
Samo przygotowanie taco w cheeseburgerowej wersji jest niezwykle proste. Wystarczy uformować kulki z mięsa, rozpłaszczyć je na tortilli i doprawić do smaku. Całość wrzucamy na patelnie i smażymy po kilka minut z każdej strony. Następnie na mięso kładziemy ser, a patelnie przykrywamy do czasu aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, kroimy cebulkę, ogórka i sałatę i układamy na naszym taco. Sos szykujemy mieszając ze sobą ketchup, musztardę i majonez, po czym polewamy naszego tacoburgera. I gotowe. Pyszna i zdrowsza wersja popularnego fast fooda jest gotowa. Przepis można modyfikować do woli dodając swoje ulubione dodatki, jak na przykład pomidora czy paprykę. Jeśli chodzi o sos również można go zmienić na czosnkowy czy 1000 wysp.
SKŁADNIKI
- 170 g mielonego mięsa wołowego
- 2 małe tortille
- korniszony
- sałata
- cebula
- ser
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mięsa mielonego formujemy dwie kulki, które układamy na tortilli i spłaszczamy.
- Doprawiamy mięso solą i pieprzem.
- Tortille z mięsem wykładamy na natłuszczoną patelnię i smażymy po kilka minut z każdej strony.
- Na mięso kładziemy ser i przykrywamy na chwilę patelnie, by mógł się rozpuścić.
- Sałatę, ogórka i cebulkę kroimy i układamy na górę naszych taco.
- Szykujemy sos łącząc ze sobą majonez, musztardę i ketchup.
- Nakładamy sos na taco i składamy je na pół.