Zapiekanki à la pizza. Pyszny domowy fast food w 20 minut

2023-04-17 9:43

Domowe zapiekanki z dodatkami to smakowita propozycja na obiad. Danie zachwyci smakiem i aromatem, a także łatwością przygotowania. Chrupiące bagietki z szybkim sosem pomidorowym, szynką i startą mozzarellą będą smakować zawsze i każdemu. Oto sprawdzony przepis na zapiekanki à la pizza.

zapiekanki à la pizza
Autor: Shutterstock Zapiekanki à la pizza są pyszne i łatwe do zrobienia w domu.

Przepis na zapiekanki à la pizza

  • Przepis na domowe zapiekanki jest bardzo łatwy. Składa się z kilku kroków, które nie powinny sprawić żadnych kłopotów.
  • To szybki przepis na pyszne domowe bagietki z serem i szynką. Całkowity czas przygotowania wynosi około 20 minut.
  • Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty są w sklepach bez względu na porę roku.
  • Do przyrządzenia zapiekanek można wykorzystać produkty, które zalegają w lodówce i brakuje pomysłów, jak je wykorzystać.
  • Smak sosu pomidorowego zaostrzy dodatek mielonego chili.
  • Najlepsza będzie szynka długo dojrzewająca o mocnym smaku i aromacie. Można też wykorzystać wędzoną szynkę dobrej jakości. Sprawdzi się też kiełbasa typu pepperoni.
  • Do zapiekanek wykorzystuje się startą mozzarellę, ale równie dobre będą z plastrami tego włoskiego sera. Kulki należy pokroić w plasterki i układać na bagietkach naprzemiennie z szynką.
  • Zapiekanki można wzbogacić podsmażonymi pieczarkami, oliwkami, piórkami cebuli lub cienkimi plasterkami cukinii.
  • Zapiekanki à la pizza można podać same lub w towarzystwie lekkich sosów jogurtowych.

Zapiekanki à la pizza – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 długie bagietki
  • 300 g startej mozzarelli
  • 12 plastrów szynki długo dojrzewającej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

sos:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek minutę, cały czas mieszając. Wlać passatę pomidorową i doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wymieszać, zagotować i zestawić z ognia.

2. Bagietki przekroić wzdłuż na pół i skropić oliwą z oliwek. Posmarować sosem pomidorowym i ułożyć plastry szynki. Posypać startą mozzarellą.

3. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 8 minut, aż ser się roztopi i zacznie delikatnie rumienić.

4. Podawać od razu z ulubionym sosem.