Zapiekanki à la pizza. Pyszny domowy fast food w 20 minut
Domowe zapiekanki z dodatkami to smakowita propozycja na obiad. Danie zachwyci smakiem i aromatem, a także łatwością przygotowania. Chrupiące bagietki z szybkim sosem pomidorowym, szynką i startą mozzarellą będą smakować zawsze i każdemu. Oto sprawdzony przepis na zapiekanki à la pizza.
Przepis na zapiekanki à la pizza
- Przepis na domowe zapiekanki jest bardzo łatwy. Składa się z kilku kroków, które nie powinny sprawić żadnych kłopotów.
- To szybki przepis na pyszne domowe bagietki z serem i szynką. Całkowity czas przygotowania wynosi około 20 minut.
- Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty są w sklepach bez względu na porę roku.
- Do przyrządzenia zapiekanek można wykorzystać produkty, które zalegają w lodówce i brakuje pomysłów, jak je wykorzystać.
- Smak sosu pomidorowego zaostrzy dodatek mielonego chili.
- Najlepsza będzie szynka długo dojrzewająca o mocnym smaku i aromacie. Można też wykorzystać wędzoną szynkę dobrej jakości. Sprawdzi się też kiełbasa typu pepperoni.
- Do zapiekanek wykorzystuje się startą mozzarellę, ale równie dobre będą z plastrami tego włoskiego sera. Kulki należy pokroić w plasterki i układać na bagietkach naprzemiennie z szynką.
- Zapiekanki można wzbogacić podsmażonymi pieczarkami, oliwkami, piórkami cebuli lub cienkimi plasterkami cukinii.
- Zapiekanki à la pizza można podać same lub w towarzystwie lekkich sosów jogurtowych.
Zapiekanki à la pizza – przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 długie bagietki
- 300 g startej mozzarelli
- 12 plastrów szynki długo dojrzewającej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
sos:
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek minutę, cały czas mieszając. Wlać passatę pomidorową i doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wymieszać, zagotować i zestawić z ognia.
2. Bagietki przekroić wzdłuż na pół i skropić oliwą z oliwek. Posmarować sosem pomidorowym i ułożyć plastry szynki. Posypać startą mozzarellą.
3. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 8 minut, aż ser się roztopi i zacznie delikatnie rumienić.
4. Podawać od razu z ulubionym sosem.