Bryzol ze schabu - przepis na kultowy kotlet, który znowu jest w modzie!

Bryzol ze schabu - przepis na kultowy kotlet, który znowu jest w modzie!
Autor: Shutterstock Bryzol doskonale smakuje z frytkami lub pieczonymi ziemniakami
łatwy
20 min
4

Bryzol ze schabu to potrawa, która za czasów PRL widniała w menu każdej szanującej się restauracji. Nazwa bryzol pochodzi z języka francuskiego, w którym brésolles oznacza zraziki. Bryzole to ładne kawałki mięsa (wieprzowego, wołowego, koniny), oprószone mąką i usmażone na rozgrzanym tłuszczu. Bryzole zazwyczaj podaje się z dodatkiem pieczarek uduszonych z cebulką.  Bryzol ze schabu to smaczny kawałek mięsa, rumiany z zewnątrz, soczysty i miękki w środku.

SKŁADNIKI

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab dokładnie umyć i osuszyć.
  • Następnie plastry mięsa rozbić na cienkie kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron.
  • Cebule obrać i pokroić w piórka, następnie delikatnie zeszklić na oleju z dodatkiem masła. Dodać pieczarki pokrojone w plastry. Po usmażeniu każdy kotlet przykryć pieczarkami z cebulką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej