Bryzol ze schabu - przepis na kultowy kotlet, który znowu jest w modzie!
2022-05-31
łatwy
20 min
4
Bryzol ze schabu to potrawa, która za czasów PRL widniała w menu każdej szanującej się restauracji. Nazwa bryzol pochodzi z języka francuskiego, w którym brésolles oznacza zraziki. Bryzole to ładne kawałki mięsa (wieprzowego, wołowego, koniny), oprószone mąką i usmażone na rozgrzanym tłuszczu. Bryzole zazwyczaj podaje się z dodatkiem pieczarek uduszonych z cebulką. Bryzol ze schabu to smaczny kawałek mięsa, rumiany z zewnątrz, soczysty i miękki w środku.
SKŁADNIKI
- 4 plastry schabu bez kości
- 2 cebule
- 250 g pieczarek
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab dokładnie umyć i osuszyć.
- Następnie plastry mięsa rozbić na cienkie kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron.
- Cebule obrać i pokroić w piórka, następnie delikatnie zeszklić na oleju z dodatkiem masła. Dodać pieczarki pokrojone w plastry. Po usmażeniu każdy kotlet przykryć pieczarkami z cebulką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne