Biorę mięso mielone, pomidory i makaron. Pełen smaku obiad robię w 30 minut
Pyszny i aromatyczny gulasz smakuje zawsze. Danie jest sycące, pełne smaku i łatwe do przygotowania. Wystarczy kilka składników, aby w pół godziny wyczarować doskonały obiad dla całej rodziny. Przepis na gulasz, który znajdziecie poniżej, to nowość. Danie jest wyjątkowo dobre i sycące dzięki dodatkowi makaronu. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić znakomity domowy gulasz z makaronem.
Czy gulasz można podać z makaronem?
Gulasz to danie mięsne, które swoje korzenie ma w kuchni węgierskiej. Przyrządzony według tego przepisu jest nie tylko smaczny i aromatyczny, ale i treściwy. Idealnym uzupełnieniem tej potrawy z mięsa mielonego jest makaron. To dobra alternatywa dla klasycznych dodatków jak pieczywo czy ziemniaki. Gulasz można nie tylko podać z makaronem, ale i od razu zrobić go z tym dodatkiem na jednej patelni. To oryginalne danie zachwyci bogatym smakiem i nasyci głodne brzuszki. Do gulaszu najlepsze są drobne makarony jak kolanka, rigati czy muszelki. Węgrzy często podają do gulaszu makaron w kształcie gwiazdek.
Jak zrobić gulasz z makaronem?
Przepis na pyszny domowy obiad w postaci gulaszu z makaronem jest łatwy i nie zajmuje tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać. Gulasz przyrządza się z mięsa mielonego, którego nie trzeba kroić. Można użyć mielonej wołowiny, wieprzowiny lub mięsa z indyka. Mielone wrzuca się na patelnię i dodaje pozostałe składniki. To znacznie skraca czas przygotowania. Wszystkie niezbędne produkty są w sklepach przez cały rok, dlatego znakomity gulasz z dodatkiem drobnego makaronu można robić na obiad na okrągło.
Jak więc zrobić sycący gulasz z mięsa mielonego i makaronu? Przepis jest łatwy i szybki, dlatego taki obiad można serwować nawet w ciągu zwykłego tygodnia.
- 1. krok – podsmażenie mięsa mielonego z dodatkiem cebuli, czosnku, pomidorów i przypraw oraz bulionu
- 2. krok – ugotowanie makaronu
- 3. krok – połączenie gulaszu z odcedzonym makaronem
Jaka surówka do gulaszu z makaronem?
Pełen smaku i aromatu gulasz z makaronem sprawdzi się na rodzinny obiad. Posiłek warto wzbogacić różnymi surówkami. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na chrupiące domowe surówki, które podkreślą smak domowego gulaszu z mięsa mielonego z dodatkiem makaronu. Ich przygotowanie jest szybkie i bardzo łatwe.
- Pomidory z cebulą podaję tylko z tym sosem. Prostą sałatkę robię w 5 minut
- Zastąp śmietanę jogurtem i dodaj te 2 składniki. W tej wersji mizeria jest o niebo lepsza
- Sałatę podaję tylko z tym sosem. Smakuje obłędnie i pasuje do każdego obiadu
- Szybka surówka z kapusty pekińskiej. Tak prosta, że wyjdzie, nawet jak masz dwie lewe ręce
- Surówka z selera, ale bez rodzynek. Dodaj te słodkie owoce, a już zawsze będziesz tak robić
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego (z indyka, wołowiny lub wieprzowiny)
- 400 g drobnego makaronu (muszelki, kolanka)
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso mielone, aż całkowicie zmieni kolor i zacznie się lekko rumienić.
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, oregano, tymiankiem oraz słodką i ostrą papryką. Wymieszać.
- Wlać bulion warzywny i zagotować. Gotować 5 minut na średnim ogniu.
- Dodać krojone pomidory i dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu. Co jakiś czas zamieszać.
- Makaron ugotować w osolonym wrzątku przez około 6 minut. Odcedzić i przełożyć na patelnię. Dokładnie wymieszać. Podgrzewać około 3 minut.
- Podawać na obiad posypane posiekanymi świeżymi ziołami.