Biorę mięso mielone, pomidory i makaron. Pełen smaku obiad robię w 30 minut

gulasz z makaronem
Autor: Shutterstock Umaż mięso i ugotuj makaron. Oto pyszny obiad dla całej rodziny.
łatwy
30 min
4

Pyszny i aromatyczny gulasz smakuje zawsze. Danie jest sycące, pełne smaku i łatwe do przygotowania. Wystarczy kilka składników, aby w pół godziny wyczarować doskonały obiad dla całej rodziny. Przepis na gulasz, który znajdziecie poniżej, to nowość. Danie jest wyjątkowo dobre i sycące dzięki dodatkowi makaronu. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić znakomity domowy gulasz z makaronem.

Czy gulasz można podać z makaronem?

Gulasz to danie mięsne, które swoje korzenie ma w kuchni węgierskiej. Przyrządzony według tego przepisu jest nie tylko smaczny i aromatyczny, ale i treściwy. Idealnym uzupełnieniem tej potrawy z mięsa mielonego jest makaron. To dobra alternatywa dla klasycznych dodatków jak pieczywo czy ziemniaki. Gulasz można nie tylko podać z makaronem, ale i od razu zrobić go z tym dodatkiem na jednej patelni. To oryginalne danie zachwyci bogatym smakiem i nasyci głodne brzuszki. Do gulaszu najlepsze są drobne makarony jak kolanka, rigati czy muszelki. Węgrzy często podają do gulaszu makaron w kształcie gwiazdek.

Jak zrobić gulasz z makaronem?

Przepis na pyszny domowy obiad w postaci gulaszu z makaronem jest łatwy i nie zajmuje tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać. Gulasz przyrządza się z mięsa mielonego, którego nie trzeba kroić. Można użyć mielonej wołowiny, wieprzowiny lub mięsa z indyka. Mielone wrzuca się na patelnię i dodaje pozostałe składniki. To znacznie skraca czas przygotowania. Wszystkie niezbędne produkty są w sklepach przez cały rok, dlatego znakomity gulasz z dodatkiem drobnego makaronu można robić na obiad na okrągło.

Jak więc zrobić sycący gulasz z mięsa mielonego i makaronu? Przepis jest łatwy i szybki, dlatego taki obiad można serwować nawet w ciągu zwykłego tygodnia.

  • 1. krok – podsmażenie mięsa mielonego z dodatkiem cebuli, czosnku, pomidorów i przypraw oraz bulionu
  • 2. krok – ugotowanie makaronu
  • 3. krok – połączenie gulaszu z odcedzonym makaronem

Jaka surówka do gulaszu z makaronem?

Pełen smaku i aromatu gulasz z makaronem sprawdzi się na rodzinny obiad. Posiłek warto wzbogacić różnymi surówkami. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na chrupiące domowe surówki, które podkreślą smak domowego gulaszu z mięsa mielonego z dodatkiem makaronu. Ich przygotowanie jest szybkie i bardzo łatwe.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego (z indyka, wołowiny lub wieprzowiny)
  • 400 g drobnego makaronu (muszelki, kolanka)
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso mielone, aż całkowicie zmieni kolor i zacznie się lekko rumienić.
  • Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, oregano, tymiankiem oraz słodką i ostrą papryką. Wymieszać.
  • Wlać bulion warzywny i zagotować. Gotować 5 minut na średnim ogniu.
  • Dodać krojone pomidory i dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu. Co jakiś czas zamieszać.
  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku przez około 6 minut. Odcedzić i przełożyć na patelnię. Dokładnie wymieszać. Podgrzewać około 3 minut.
  • Podawać na obiad posypane posiekanymi świeżymi ziołami.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej