Biorę mięso mielone i dodaję te składniki. Wyśmienity klops jest pyszny i na ciepło, i na zimno

klops z mięsa mielonego
Autor: Shutterstock To pyszne danie zrobisz z mięsa mielonego. Aromatyczny i soczysty klops urzeka smakiem.
łatwy
15 min
4

Mięso mielone ma wszechstronne zastosowanie i można przyrządzić z niego wiele pysznych dań. Oprócz kotletów, zapiekanek czy farszu do krokietów warto sprawdzić ten przepis. Soczysty i aromatyczny klops z mięsa mielonego to pomysł na obiad lub przekąskę. Zobaczcie, jak zrobić klops z mięsa mielonego i poznajcie bardzo łatwy przepis.

Jakie przyprawy do klopsa z mięsa mielonego?

Pieczony klops z mięsa mielonego jest pyszny, soczysty i aromatyczny. Za jego obłędy smak odpowiadają przyprawy. W tym przepisie mięso mielone doprawia się nie tylko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Obowiązkowo należy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smak klopsa podkręcają oregano i tymianek. Oprócz suszonych ziół do mięsa można dodać także inne przyprawy. Sprawdzi się bazylia, natka pietruszki czy majeranek. Mięso można też doprawić słodką i ostrą papryką, która nada przyjemnego pikantnego smaku.

Jak zrobić dobry klops z mięsa mielonego?

Wyśmienity klops przyrządzony z mięsa mielonego to danie, które świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Plastry mięsnego klopsa można podać na obiad z ulubionym sosem, ziemniakami i surówką. Klops na zimno zastąpi sklepowe wędliny. Jest smaczny jako dodatek do kanapek.

Przepis na domowy klops z mięsa mielonego nie jest trudny. Lista składników obejmuje tylko osiem produktów i cztery popularne przyprawy. Są łatwo dostępne, więc to wyborne danie z mięsa mielonego można robić przez cały rok. Przepis jest szybki i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Jak więc zrobić klops z mięsa mielonego w domu?

  • 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
  • 2. krok – przygotowanie masy z mięsa mielonego i pozostałych składników
  • 3. krok – uformowanie klopsa i przełożenie go do formy
  • 4. krok – upieczenie klopsa z mięsa mielonego w piekarniku

Jak długo piec klops z mięsa mielonego?

Pyszny i aromatyczny klops z mięsa mielonego to potrawa, którą piecze się w piekarniku. Wyrobioną masę mięsną przekłada się do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Można go upiec także w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowany klops wstawia się do gorącego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie trwa około 50 minut. Klops z mięsa mielonego można podawać na ciepło lub po ostygnięciu.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 kajzerka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kajzerkę namoczyć w mleku i odstawić na 10 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać mocno odciśniętą z mleka kajzerkę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wbić jajko. Dodać musztardę i doprawić solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Dokładnie wymieszać.
  • Z masy mięsnej uformować wałek o długości formy lub naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia.
  • Mięso ułożyć w formie lub naczyniu. Wierzch skropić olejem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut.
  • Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie pokroić na porcje.
  • Podawać na obiad z sosem, ziemniakami i surówką lub po całkowitym ostygnięciu jako wędlinę.
5 zasad, jak upiec mięso
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej