Biorę mięso mielone i dodaję te składniki. Wyśmienity klops jest pyszny i na ciepło, i na zimno
Mięso mielone ma wszechstronne zastosowanie i można przyrządzić z niego wiele pysznych dań. Oprócz kotletów, zapiekanek czy farszu do krokietów warto sprawdzić ten przepis. Soczysty i aromatyczny klops z mięsa mielonego to pomysł na obiad lub przekąskę. Zobaczcie, jak zrobić klops z mięsa mielonego i poznajcie bardzo łatwy przepis.
Jakie przyprawy do klopsa z mięsa mielonego?
Pieczony klops z mięsa mielonego jest pyszny, soczysty i aromatyczny. Za jego obłędy smak odpowiadają przyprawy. W tym przepisie mięso mielone doprawia się nie tylko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Obowiązkowo należy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smak klopsa podkręcają oregano i tymianek. Oprócz suszonych ziół do mięsa można dodać także inne przyprawy. Sprawdzi się bazylia, natka pietruszki czy majeranek. Mięso można też doprawić słodką i ostrą papryką, która nada przyjemnego pikantnego smaku.
Jak zrobić dobry klops z mięsa mielonego?
Wyśmienity klops przyrządzony z mięsa mielonego to danie, które świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Plastry mięsnego klopsa można podać na obiad z ulubionym sosem, ziemniakami i surówką. Klops na zimno zastąpi sklepowe wędliny. Jest smaczny jako dodatek do kanapek.
Przepis na domowy klops z mięsa mielonego nie jest trudny. Lista składników obejmuje tylko osiem produktów i cztery popularne przyprawy. Są łatwo dostępne, więc to wyborne danie z mięsa mielonego można robić przez cały rok. Przepis jest szybki i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Jak więc zrobić klops z mięsa mielonego w domu?
- 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
- 2. krok – przygotowanie masy z mięsa mielonego i pozostałych składników
- 3. krok – uformowanie klopsa i przełożenie go do formy
- 4. krok – upieczenie klopsa z mięsa mielonego w piekarniku
Jak długo piec klops z mięsa mielonego?
Pyszny i aromatyczny klops z mięsa mielonego to potrawa, którą piecze się w piekarniku. Wyrobioną masę mięsną przekłada się do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Można go upiec także w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowany klops wstawia się do gorącego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie trwa około 50 minut. Klops z mięsa mielonego można podawać na ciepło lub po ostygnięciu.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 kajzerka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kajzerkę namoczyć w mleku i odstawić na 10 minut.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać mocno odciśniętą z mleka kajzerkę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wbić jajko. Dodać musztardę i doprawić solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Dokładnie wymieszać.
- Z masy mięsnej uformować wałek o długości formy lub naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia.
- Mięso ułożyć w formie lub naczyniu. Wierzch skropić olejem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut.
- Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie pokroić na porcje.
- Podawać na obiad z sosem, ziemniakami i surówką lub po całkowitym ostygnięciu jako wędlinę.