Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym [przepis]

2021-03-29
baklazany-faszerowane-miesem-z-sosem-czosnkowo-ziolowym.jpg
Autor: Tarsmak Danie na letnie dni: faszerowane bakłażany
łatwy
60 min
4

Lato to czas, kiedy możemy cieszyć się różnorodnością warzyw! Korzystajmy z tego, póki czas. Polecamy prosty przepis na bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym.

SKŁADNIKI

  • bakłażan - 2 średnie szt.
  • mięso mielone - 500 g
  • cebula - 2 średnie szt.
  • papryka świeża - 1 szt.
  • czosnek - 4 ząbki
  • natka pietruszki - ½ pęczka
  • zioła prowansalskie
  • pomidor - 2 szt.
  • sól, pieprz do smaku
  • ser żółty - 200 g
  • sos czosnkowo-ziołowy (np. Tarsmak)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Bakłażany umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środki. Do mięsa dodać pokrojone w kostkę cebulę i paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 100 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić bakłażany. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane bakłażany umieścić na natłuszczonej blaszce i piec w temp. 180 st. C. przez ok. 45-50 minut. Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym.