Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym [przepis]
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Lato to czas, kiedy możemy cieszyć się różnorodnością warzyw! Korzystajmy z tego, póki czas. Polecamy prosty przepis na bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym.
SKŁADNIKI
- bakłażan - 2 średnie szt.
- mięso mielone - 500 g
- cebula - 2 średnie szt.
- papryka świeża - 1 szt.
- czosnek - 4 ząbki
- natka pietruszki - ½ pęczka
- zioła prowansalskie
- pomidor - 2 szt.
- sól, pieprz do smaku
- ser żółty - 200 g
- sos czosnkowo-ziołowy (np. Tarsmak)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środki.
Do mięsa dodać pokrojone w kostkę cebulę i paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 100 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić bakłażany.
Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora i posypać pozostałym serem startym na tarce.
Tak przygotowane bakłażany umieścić na natłuszczonej blaszce i piec w temp. 180 st. C. przez ok. 45-50 minut.
Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym.