Babciny przepis na soczystą wątróbkę. Kluczowa jest jedna czynność
Dieta bezglutenowa
Jak przygotować wątróbkę na obiad? Wiele osób zadaje sobie to pytanie, przeczesując przepisy kulinarne. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi zrobicie doskonałą wątróbkę drobiową. Zachwyci nawet tych, którzy omijają ją szerokim łukiem. To receptura, z której korzystały nasze babcie. Aby wątróbka wyszła pierwsza klasa, ważna jest jedna czynność. Dowiedzcie się, jak zrobić dobrą wątróbkę.
Wątróbka na obiad
Wątróbka z patelni to popularne danie na obiad. Tradycyjnie podaje się ją ze smażoną cebulą i jabłkiem. Jeżeli lubicie wątróbkę, koniecznie sprawdźcie ten babciny patent. Sprawi, że wątróbka będzie smakować wybitnie. Każdy będzie nią zachwycony. Osoby, które nie przepadają za wątróbką, na pewno zmienią zdanie. Warto wiedzieć, że wątróbka zawiera sporo cennego żelaza i witamin z grupy B, dlatego nie powinno zabraknąć jej w naszej diecie.
Jak zrobić dobrą wątróbkę?
Przepis babci na wątróbkę z patelni nie jest skomplikowany, a lista składników jest dość krótka. Przyrządzając wątróbkę na obiad, wystarczy wykorzystać jeden trik, który stosowały nasze babcie. Oczyszczoną i pokrojoną wątróbkę należy przełożyć do miski, a następnie zalać ją wrzącą wodą. Wątróbka w całości powinna znajdować się pod jej powierzchnią. To właśnie ta czynność sprawi, że wątróbka będzie miękka i delikatna, a obiad będzie smakował obłędnie. Kolejnym krokiem jest podsmażenie cebuli z czosnkiem i przyprawami. Następnie dodaje się odcedzoną i osuszoną wątróbkę i dusi 5 minut. Po tym czasie na patelnię wlewa się śmietanę z musztardą i odrobiną wody. W ten sposób powstaje pyszny i aksamitny sos, w którym wątróbka dusi się jeszcze 10 minut. Po tym czasie wątróbka z przepisu babci jest gotowa.
Z czym podawać wątróbkę na obiad?
Pyszną, miękką i soczystą wątróbkę przyrządzoną metodą babci można podawać na obiad przez cały rok bez względu na okazję. Pysznie smakuje z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi czy kaszą gryczaną. Dobrym dodatkiem jest też tradycyjna surówka coleslaw lub z kiszonej kapusty. Delikatną wątróbkę można też zaserwować z domowym chlebem na zakwasie.
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżeczki wody
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- wrzątek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą i osuszoną wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Wlać wrzącą wodę, tak aby kawałki wątróbki znalazły się pod jej powierzchnią. Odstawić na 10 minut, a następnie dokładnie odcedzić i osuszyć.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, często mieszając. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
- Dodać wątróbkę, wymieszać i dusić 5 minut.
- Na patelnię wlać śmietanę wymieszają z wodą i musztardą. Dokładnie wymieszać i dusić 10 minut.
- Podawać od razu z ziemniakami lub kaszą.