Aromatyczny schab po japońsku - szybkie danie o perfekcyjnym smaku
2022-01-28
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Schab po japońsku jest niesłychanie łatwy do przygotowania, a na dodatek bardzo smakowity. Delikatne mięso wieprzowe doskonale komponuje się z przyprawami, szybko się smaży i dobrze smakuje.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg schabu
- pół szklanki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wódki
- 4 łyżki oleju
- 1/2 kg niedużych pieczarek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab lekko zamrażamy, kroimy w cienkie plasterki, nie wymagające rozbijania tłuczkiem.
- Pieczarki starannie myjemy.
- Do sosu sojowego dodajemy cukier, imbir, wódkę. W tak przygotowaną zalewę wkładamy mięso i pieczarki na pół godziny.
- Następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pieczarki do odparowania zalewy, odkładamy w cieple miejsce.
- Na tej samej patelni smażymy mięso do chwili odparowania zalewy. Mieszamy z pieczarkami. Świetnie smakuje z ryżem, posypane pokrojonym szczypiorkiem..
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne