Aromatyczny schab po japońsku - szybkie danie o perfekcyjnym smaku

Aromatyczny schab po japońsku -  szybkie danie o perfekcyjnym smaku
Autor: Shutterstock Schab po japońsku świetnie smakuje i doskonale się prezentuje
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Schab po japońsku jest  niesłychanie łatwy do przygotowania, a na dodatek bardzo smakowity. Delikatne mięso wieprzowe doskonale komponuje się z przyprawami, szybko się smaży i dobrze smakuje.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg schabu
  • pół szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wódki
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 kg niedużych pieczarek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab lekko zamrażamy, kroimy w cienkie plasterki, nie wymagające rozbijania tłuczkiem.
  • Pieczarki starannie myjemy.
  • Do sosu sojowego dodajemy cukier, imbir, wódkę. W tak przygotowaną zalewę wkładamy mięso i pieczarki na pół godziny.
  • Następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pieczarki do odparowania zalewy, odkładamy w cieple miejsce.
  • Na tej samej patelni smażymy mięso do chwili odparowania zalewy. Mieszamy z pieczarkami. Świetnie smakuje z ryżem, posypane pokrojonym szczypiorkiem..
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej