Aromatyczny schab po japońsku - szybkie danie o perfekcyjnym smaku

2021-04-15
Anna Śmiałek
Aromatyczny schab po japońsku -  szybkie danie o perfekcyjnym smaku
Autor: Shutterstock Schab po japońsku świetnie smakuje i doskonale się prezentuje
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Schab po japońsku jest  niesłychanie łatwy do przygotowania, a na dodatek bardzo smakowity. Delikatne mięso wieprzowe doskonale komponuje się z przyprawami, szybko się smaży i dobrze smakuje.

Składniki

1/2 kg schabu

pół szklanki jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka imbiru w proszku

1 łyżka cukru

1 łyżka wódki

4 łyżki oleju

1/2 kg niedużych pieczarek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Schab lekko zamrażamy, kroimy w cienkie plasterki, nie wymagające rozbijania tłuczkiem.

Pieczarki starannie myjemy.

Do sosu sojowego dodajemy cukier, imbir, wódkę. W tak przygotowaną zalewę wkładamy mięso i pieczarki na pół godziny.

Następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pieczarki do odparowania zalewy, odkładamy w cieple miejsce.

Na tej samej patelni smażymy mięso do chwili odparowania zalewy. Mieszamy z pieczarkami. Świetnie smakuje z ryżem, posypane pokrojonym szczypiorkiem..

Anna Śmiałek