Aromatyczne pałki z kurczaka pieczone z pietruszką, czosnkiem i cytryną

2021-03-29
Aromatyczne pałki z kurczaka pieczone z pietruszką, czosnkiem i cytryną
Autor: Shutterstock Pyszne i proste danie obiadowe, czyli pieczone pałki kurczaka
łatwy
0 min
4

Pałki z kurczaka pieczone z pietruszką, czosnkiem i cytryną to świeże w smaku danie obiadowe. Pokochacie je od pierwszego kęsa. Smakują jak południe Europy, słońcem i ziołami. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8-10 pałek z kurczaka, czyli podudzi 
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z połowy cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Główkę czosnku przeciąć poziomo. Dolną część zachować, z górnej wyjąć przecięte ząbki.
  • Połowę natki pietruszki zmiksować w malakserze z ząbkami czosnku, startą skórką z cytryny i jej sokiem. Dodać 1,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu oraz olej i ponownie zmiksować. 
  • Nóżki kurczaka natrzeć zmiksowaną mieszaniną. Odstawić na 1 godzinę. 
  • Pałki kurczak ułożyć w naczyniu do pieczenia razem z dolną połówką czosnku oraz pociętą na kawałki połówką cytryny.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 50 minut.