Aromatyczne pałki z kurczaka pieczone z pietruszką, czosnkiem i cytryną
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Pałki z kurczaka pieczone z pietruszką, czosnkiem i cytryną to świeże w smaku danie obiadowe. Pokochacie je od pierwszego kęsa. Smakują jak południe Europy, słońcem i ziołami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8-10 pałek z kurczaka, czyli podudzi
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 cytryna
- 1 główka czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z połowy cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Główkę czosnku przeciąć poziomo. Dolną część zachować, z górnej wyjąć przecięte ząbki.
- Połowę natki pietruszki zmiksować w malakserze z ząbkami czosnku, startą skórką z cytryny i jej sokiem. Dodać 1,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu oraz olej i ponownie zmiksować.
- Nóżki kurczaka natrzeć zmiksowaną mieszaniną. Odstawić na 1 godzinę.
- Pałki kurczak ułożyć w naczyniu do pieczenia razem z dolną połówką czosnku oraz pociętą na kawałki połówką cytryny.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 50 minut.