Aromatyczna wieprzowina z marchewką i szczypiorkiem - niedroga i błyskawiczna
2022-07-18
łatwy
25 min
4
Wieprzowina to idealne mięso do przygotowania dań w stylu orientalnym, jak wieprzowina z marchewką i szczypiorkiem. Wystarczy kilkanaście minut, tyle ile trwa gotowanie ryżu i pyszny obiad ląduje na stole
SKŁADNIKI
- 700 g wieprzowiny (łopatka lub karkówka)
- 3 średnie marchewki
- 3 dymki ze szczypiorkiem
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 0,5 łyżeczki kuminu rzymskiego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso kroimy na kawałki - małą kostkę lub cienkie paski.
- Marchewkę obieramy, a następnie obieraczką "tniemy" ją na cienkie, długie plasterki lub ścieramy na tzw mandolinie.
- Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek siekamy.
- Na patelni/woku rozgrzewamy mocno olej - wrzucamy mięso, marchewkę i czosnek. Podsmażamy na dużym ogniu około 15 minut, aż mięso się lekko zarumieni.
- Następnie dodajemy przyprawy: paprykę słodką, ostrą, kumin, sos rybny, mieszamy. Podsmażamy jeszcze około 5 minut i doprawiamy solą i pieprzem.
- Danie zdejmujemy z ognia i wrzucamy na patelnię dymkę, dokładnie wszystko mieszamy. Podajemy z ryżem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne