Alternatywa dla lasagne? To danie zachwyca swoim aromatem

Alternatywa dla lasagne? To danie zachwyca swoim aromatem
Autor: Shutterstock.com Alternatywa dla lasagne? To danie zachwyca swoim aromatem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Zamiast klasycznej lasagne przygotuj tę lżejszą alternatywę. Roladki z cukinii wypełnione aromatycznym sosem i ricottą to obiad, który rozkocha w sobie każdego. Całość zapiekamy w pełnym smaku sosie pomidorowym tworząc danie, które pokochają wszyscy.

Aromatyczna zapiekanka z cukinią. Lasagne w innym wydaniu

Zapiekanka z cukinii możne świetnie zastąpić uwielbiane włoskie danie, jakim jest lasagne. Jest prosta w przygotowaniu, choć musimy mieć świadomość, że jej przygotowanie może nam zająć nieco czasu. Jest to jednak tego warte. Nasze danie wychodzi lekkie, pyszne i pięknie wyglądające.

To danie jest stosunkowo proste w przygotowaniu. Na początek przygotowujemy sos bolognese, który wraz z ricottą będzie służył jako nadzienie naszej cukinii. Następnie przygotowujemy mieszankę ricotty. Ważnym elementem jest odsączenie cukinii. Nie zajmie to dużo czasu a pozwoli uniknąć dużej ilości wody w naszym daniu.

Jeśli więc szukamy ciekawej opcji na obiad, który posmakuje każdemu a przy okazji nie będzie nam ciążył na żołądku - ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie. Stosunkowo prosty, aromatyczny i pięknie wygląda.

To opcja dla wszystkich tych, którzy lubią włoskie potrawy a szukają nieco lżejszej alternatywy dla nich. Dla tych z nas, którzy wolą wegetariańskie opcje, możemy całkowicie pominąć sos bolognese i zamienić go na sos marinara.

SKŁADNIKI

  • 6 dużych cukinii
  • 1 opakowanie ricotty
  • 80 g parmezany tartego
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 100 g tartej mozzarelli
  • sos:
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400 g mięsa mielonego
  • 50 ml czerwonego wina
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  • Dorzucamy posiekaną cebulę.
  • Kiedy się zaszkli dodajemy posiekany czosnek.
  • Po chwili dodajemy mięso mielone i dokładnie je rozdrabniamy.
  • Dodajemy koncentrat i wino.
  • Całość podsmażamy kilka minut, aż alkohol wyparuje.
  • Dodajemy sól, pieprz i pomidory krojone.
  • Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Cukinię kroimy wzdłuż na dość grube paski.
  • Układamy na ręczniku papierowym, solimy i odstawiamy do odsączenia.
  • W niewielkiej misce mieszamy ricottę, parmezan, jajka i posiekany czosnek.
  • Doprawiamy mieszankę solą i pieprzem.
  • Na dół naczynia żaroodpornego wylewamy passatę.
  • Na każdym pasku cukinii smarujemy mieszankę ricotty, a następnie układamy nasz sos bolognese.
  • Zwijamy w rulon i wkładamy do naczynia żaroodpornego, mocno dociskając.
  • Posypujemy mozzarellą i pieczemy około 20 minut.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej