Alternatywa dla lasagne? To danie zachwyca swoim aromatem

Dieta bezglutenowa
Zamiast klasycznej lasagne przygotuj tę lżejszą alternatywę. Roladki z cukinii wypełnione aromatycznym sosem i ricottą to obiad, który rozkocha w sobie każdego. Całość zapiekamy w pełnym smaku sosie pomidorowym tworząc danie, które pokochają wszyscy.
Aromatyczna zapiekanka z cukinią. Lasagne w innym wydaniu
Zapiekanka z cukinii możne świetnie zastąpić uwielbiane włoskie danie, jakim jest lasagne. Jest prosta w przygotowaniu, choć musimy mieć świadomość, że jej przygotowanie może nam zająć nieco czasu. Jest to jednak tego warte. Nasze danie wychodzi lekkie, pyszne i pięknie wyglądające.
To danie jest stosunkowo proste w przygotowaniu. Na początek przygotowujemy sos bolognese, który wraz z ricottą będzie służył jako nadzienie naszej cukinii. Następnie przygotowujemy mieszankę ricotty. Ważnym elementem jest odsączenie cukinii. Nie zajmie to dużo czasu a pozwoli uniknąć dużej ilości wody w naszym daniu.
Jeśli więc szukamy ciekawej opcji na obiad, który posmakuje każdemu a przy okazji nie będzie nam ciążył na żołądku - ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie. Stosunkowo prosty, aromatyczny i pięknie wygląda.
To opcja dla wszystkich tych, którzy lubią włoskie potrawy a szukają nieco lżejszej alternatywy dla nich. Dla tych z nas, którzy wolą wegetariańskie opcje, możemy całkowicie pominąć sos bolognese i zamienić go na sos marinara.
SKŁADNIKI
- 6 dużych cukinii
- 1 opakowanie ricotty
- 80 g parmezany tartego
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 100 g tartej mozzarelli
- sos:
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400 g mięsa mielonego
- 50 ml czerwonego wina
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.
- Dorzucamy posiekaną cebulę.
- Kiedy się zaszkli dodajemy posiekany czosnek.
- Po chwili dodajemy mięso mielone i dokładnie je rozdrabniamy.
- Dodajemy koncentrat i wino.
- Całość podsmażamy kilka minut, aż alkohol wyparuje.
- Dodajemy sól, pieprz i pomidory krojone.
- Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Cukinię kroimy wzdłuż na dość grube paski.
- Układamy na ręczniku papierowym, solimy i odstawiamy do odsączenia.
- W niewielkiej misce mieszamy ricottę, parmezan, jajka i posiekany czosnek.
- Doprawiamy mieszankę solą i pieprzem.
- Na dół naczynia żaroodpornego wylewamy passatę.
- Na każdym pasku cukinii smarujemy mieszankę ricotty, a następnie układamy nasz sos bolognese.
- Zwijamy w rulon i wkładamy do naczynia żaroodpornego, mocno dociskając.
- Posypujemy mozzarellą i pieczemy około 20 minut.