Zupa rozgrzewająca z ajvarem: przepis na zimową pierwszą pomoc
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa rozgrzewająca ze świeżymi warzywami i ajvarem to danie wegetariańskie. Ale czy na pewno można nie marznąć zimą nie jedząc mięsa? Wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się sami.
SKŁADNIKI
- 1 średnia cukinia
- 2 czerwone papryki
- 5 dojrzałych pomidorów
- szklanki zielonego groszku
- 1 szklanka kukurydzy
- 1 średnia cebula
- 5 łyżek ajvaru pikantnego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 l wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- bazylia lub natka pietruszki do posypania
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- łyżeczki rozmarynu
- łyżeczki tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić.
- Dodać ziele angielskie, liście laurowe i pokrojony w plasterki czosnek i smażyć 1-2 minuty często mieszając.
- Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę podsmażać, zalać wodą i zagotować.
- Do garnka wrzucić sparzone, obrane i pokrojone pomidory.
- Po 15 minutach gotowania dodać zielony groszek, kukurydzę, pokrojoną paprykę i ajvar.
- Gotować jeszcze ok. 5 minut, a na koniec dodać roztarte w dłoniach zioła.
- Podawać posypane bazylią lub natką pietruszki z grzankami.