Zupa rozgrzewająca z ajvarem: przepis na zimową pierwszą pomoc

2021-03-29
Majka Rozen
Zupa rozgrzewająca z ajwarem
Autor: Shutterstock Zupa z ajvarem doskonale rozgrzewa i dodaje energii. 
łatwy
30 min
4

Zupa rozgrzewająca ze świeżymi warzywami i  ajvarem to danie wegetariańskie. Ale czy na pewno można nie marznąć zimą nie jedząc mięsa? Wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się sami. 

SKŁADNIKI

  • 1 średnia cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • szklanki zielonego groszku
  • 1 szklanka kukurydzy
  • 1 średnia cebula
  • 5 łyżek ajvaru pikantnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 l wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • bazylia lub natka pietruszki do posypania
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • łyżeczki rozmarynu
  • łyżeczki tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić.
  • Dodać ziele angielskie, liście laurowe i pokrojony w plasterki czosnek i smażyć 1-2 minuty często mieszając.
  • Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę podsmażać, zalać wodą i zagotować.
  • Do garnka wrzucić sparzone, obrane i pokrojone pomidory.
  • Po 15 minutach gotowania dodać zielony groszek, kukurydzę, pokrojoną paprykę i ajvar.
  • Gotować jeszcze ok. 5 minut, a na koniec dodać roztarte w dłoniach zioła.
  • Podawać posypane bazylią lub natką pietruszki z grzankami.
Majka Rozen