Ziemniaki zapiekane w kefirze z serem. Będziecie palce oblizywać!

Ziemniaki zapiekane w kefirze z serem. Będziecie palce oblizywać!
Autor: Shutterstock.com Ziemniaki zapiekane w kefirze z cebulą, czosnkiem i serem posypane natką pietruszki
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ziemniaki zapiekane w kefirze z tartym serem to obłędnie smaczne samodzielne danie. Ale jak się uprzecie możecie podać tak przyrządzone ziemniaki na przystawkę. To jeden z najlepszych patentów na pieczone ziemniaki. Będziecie palce oblizywać!

Co jest potrzebne do przygotowania ziemniaków w kefirze?

Potrzebujesz obranych ziemniaków, zeszklonej na oleju cebuli, czosnku przeciśniętego przez praskę, tartego sera i kefiru. No i trochę soli i pieprzu. 

Jak zrobić ziemniaki zapiekane w kefirze?

Pokrojone dowolnie ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Przkryj zeszkolną cebulą. Polej kefirem wymieszanym z tartym serem i czosnkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj przez minimum 30 minut w temperaturze 180°C. Gotowe! 

SKŁADNIKI

  • 10 ziemniaków
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1 cebula, pokrojona na półtalarki
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 150 g sera startego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki natki pietruszki posiekanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w plasterki grubości 1,5 cm lub na nieduże kawałki. Pokrojone ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym. 
  • Obierz cebulę, pokrój na półtalarki. Smaż przez 3-5 minut w oleju roślinnym. Połóż cebulę na ziemniakach.

    Kefir wymieszaj z czosnkiem, tartym serem, solą i pieprzem.  Sosem polej przygotowane ziemniaki.
  • Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut w 180°C.
  • Przed podaniem posyp zapiekankę posiekaną natką pietruszki.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej