Ziemniaki zapiekane w kefirze z serem. Będziecie palce oblizywać!
2021-08-08
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Ziemniaki zapiekane w kefirze z tartym serem to obłędnie smaczne samodzielne danie. Ale jak się uprzecie możecie podać tak przyrządzone ziemniaki na przystawkę. To jeden z najlepszych patentów na pieczone ziemniaki. Będziecie palce oblizywać!
Co jest potrzebne do przygotowania ziemniaków w kefirze?
Potrzebujesz obranych ziemniaków, zeszklonej na oleju cebuli, czosnku przeciśniętego przez praskę, tartego sera i kefiru. No i trochę soli i pieprzu.
Jak zrobić ziemniaki zapiekane w kefirze?
Pokrojone dowolnie ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Przkryj zeszkolną cebulą. Polej kefirem wymieszanym z tartym serem i czosnkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj przez minimum 30 minut w temperaturze 180°C. Gotowe!
SKŁADNIKI
- 10 ziemniaków
- 1/2 szklanki kefiru
- 1 cebula, pokrojona na półtalarki
- 1 łyżka oleju
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 150 g sera startego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w plasterki grubości 1,5 cm lub na nieduże kawałki. Pokrojone ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Obierz cebulę, pokrój na półtalarki. Smaż przez 3-5 minut w oleju roślinnym. Połóż cebulę na ziemniakach.
Kefir wymieszaj z czosnkiem, tartym serem, solą i pieprzem. Sosem polej przygotowane ziemniaki. - Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut w 180°C.
- Przed podaniem posyp zapiekankę posiekaną natką pietruszki.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?