Ziemniaki faszerowane brokułami i serem - przepis na kolację

Ziemniaki faszerowane brokułami i serem - przepis na kolację
Autor: Shutterstock.com Połówki pieczonych ziemniaków faszerowane brokułami i serem ponownie zapieczone
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Ziemniaki faszerowane to pyszne danie na kolację lub elegancką przystawkę na ciepło. Ziemniaki warto upiec lub ugotować wcześniej. Jeśli nie macie ugotowanych ziemniaków w mundurkach, poniżej przepisu znajdziecie poradę, jak szybko je ugotować. Samo nadzienie jest banalnie łatwe do przygotowania. Oto pyszne ziemniaki faszerowane brokułami i serem! 

Co zrobić, jeśli nie mam ugotowanych ziemniaków?

Oczywiście najpierw trzeba ugotować lub upiec ziemniaki. Ale co zrobić, jeśli ich nie ugotowaliśmy, a bardzo chcemy zjeść faszerowane ziemniaki. Najszybciej ugotujecie je w mikrofalówce. Wiem, to nie jest standardowy pomysł. Ale uwierzcie mi, w większości gospodarstw domowych nie wykorzystuje się w pełni potencjału kuchenki mikrofalowej.

Zatem ziemniaki wyszorować. Nie obierać. Nakłuć skórkę widelcem w kilku miejscach. Będzie to ujcie dla pary, która pod ciśnieniem wytworzy się wewnątrz bulw.  Wilgotne ziemniaki umieścić na talerzu, przykryć kloszem do mikrofalówki. Taki klosz chroni wnętrze przed zabrudzeniem. Warto go sobie kupić, bo myjemy go w zmywarce.

Wstawić ziemniaki do mikrofalówki. Włączyć najwyższą moc na 7 minut. W połowie czasu ziemniaki odwrócić. Jeśli ziemniaki nie będą miękkie po 7 minutach, gotujcie je w kuchence mikrofalowej jeszcze przez 1-2 minuty. Pozwólcie im odpocząć przez 2 minuty przed użyciem. Gotowe! 

SKŁADNIKI

  • Na pieczone ziemniaki:
  • 6 ziemniaków upieczonych lub ugotowanych w mundurkach (w skórce)
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • Na nadzienie z brokułów i sera:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego: migdałowego lub owsianego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/8 łyżeczki papryki
  • 1 szklanka sera cheddar - startego lub innego wyrazistego w smaku sera żółtego lub wegańskiego zamiennika sera
  • 1 szklanka różyczek brokułu - ugotowanych na parze lub w niewielkiej ilości wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową, pergaminem lub matą do pieczenia, odłóż na bok.
  • W małym rondelku na średnim ogniu rozpuść masło. Gdy masło się rozpuści, dodaj mąkę. Zamieszaj. Smaż przez 1 minutę. Powoli dodaj mleko, ubijając, aby uzyskać gładki sos. Doprowadź mieszaninę do wrzenia.
  • Dodaj sól, pieprz, czosnek w proszku i paprykę. Gotuj, aż sos zgęstnieje, około 5 minut. Zdejmij z ognia i dodaj tarty ser, a następnie brokuły. Zamieszaj.
  • Ziemniaki przekrój wzdłuż na połówki. Z każdej połówki usuń około 2 łyżek miąższu. Usunięty miąższ ziemniaka posiekaj i dodaj do sosu serowego.
  • Połówki ziemniaków napełnij przygotowanym sosem serowym z brokułami. Ułóż na blasze do pieczenia.
  • Wstaw blachę z ziemniakami do piekarnika. Zapiekaj około 20 minut lub do zrumienienia.
  • Podawaj póki gorące.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej