Zapomnij o jabłkach. Teraz do racuchów dodaje się ten nieoczywisty składnik
Dieta wegetariańska
Czy można zrobić racuchy z serem? Oczywiście, że można. Aby spróbować wybornych racuchów wzbogaconych żółtym serem, warto wybrać ten łatwy i szybki przepis. Usmażone według niego racuchy są pyszne, aromatyczne i niesamowicie puszyste. Zobaczcie, jak usmażyć furę najlepszych wytrawnych racuchów, które zachwycą łatwością przygotowania i obłędnym smakiem.
Z czego zrobić wytrawne racuchy?
Puszyste racuchy na słono robi się z prostych składników, które łatwo kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że wszystkie produkty są niedrogie i dostępne przez cały rok. Lista składników nie jest długa. Być może większość z nich macie w domu i wycieczka na zakupy nie będzie konieczna.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowe racuchy w wersji wytrawnej? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- mąka pszenna
- mleko
- woda gazowana
- jajka
- ser żółty
- cebula
- czosnek
- soda oczyszczona
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Jak zrobić racuchy z serem?
Przepis na pyszne domowe racuchy wzbogacone startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi nie jest trudny. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a przysmak uda się na piątkę z plusem. Przygotowanie ciasta na racuchy nie wymaga też długich godzin przy kuchennym blacie. Robi się je błyskawicznie i jest gotowe w kwadrans. Tyle samo czasu zajmuje usmażenie racuchów na patelni.
Jak więc usmażyć pyszne wytrawny racuchy, których smak pokręca starty żółty ser? Przepis na ten słony przysmak jest naprawdę bardzo łatwy.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – przygotowanie masy jajecznej
- 3. krok – połączenie składników suchych i z mokrymi
- 4. krok – wymieszanie ciasta z żółtym serem, cebulą i czosnkiem
- 5. krok – usmażenie wytrawnych racuchów na oleju na patelni
Jak podawać racuchy z serem?
Pyszne racuchy z serem żółtym to prosty przepis na wytrawne śniadanie, lekki obiad lub przekąskę. To uniwersalna receptura, którą można wykorzystywać przez cały rok. Racuchy z dodatkiem startego żółtego sera smakują wybornie, ale warto podać do nich różne sosy, które wzbogacą posiłek. Idealnym dodatkiem jest sos czosnkowy. Sprawdzi się też ketchup i musztarda oraz majonez.
To podstawowy przepis na pyszne domowe racuchy z żółtym serem. Do ciasta można dodać inne składniki, które sprawią, że danie będzie smakować jeszcze lepiej. Szynka, boczek, kolorowe warzywa czy posiekane świeże zioła to tylko niektóre pomysły.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 150 g startego żółtego sera
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną i ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Wymieszać.
- Do drugiej miski wbić jajka. Wlać mleko i wodę gazowaną. Dokładnie wymieszać.
- Do składników suchych dodać masę jajeczną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
- Do ciasta dodać starty żółty ser, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim porcje ciasta, formując okrągłe racuchy. Smażyć z obu stron, aż zaczną się delikatnie rumienić. Usmażone racuchy przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na ciepło z ulubionym sosem oraz świeżymi warzywami.