Zapomnij o jabłkach. Teraz do racuchów dodaje się ten nieoczywisty składnik

racuchy z żółtym serem
Autor: Shutterstock Wytrawne racuchy podbiją każde podniebienie. Wystarczy, że dodasz ten popularny składnik.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Czy można zrobić racuchy z serem? Oczywiście, że można. Aby spróbować wybornych racuchów wzbogaconych żółtym serem, warto wybrać ten łatwy i szybki przepis. Usmażone według niego racuchy są pyszne, aromatyczne i niesamowicie puszyste. Zobaczcie, jak usmażyć furę najlepszych wytrawnych racuchów, które zachwycą łatwością przygotowania i obłędnym smakiem.

Z czego zrobić wytrawne racuchy?

Puszyste racuchy na słono robi się z prostych składników, które łatwo kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że wszystkie produkty są niedrogie i dostępne przez cały rok. Lista składników nie jest długa. Być może większość z nich macie w domu i wycieczka na zakupy nie będzie konieczna.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowe racuchy w wersji wytrawnej? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • mleko
  • woda gazowana
  • jajka
  • ser żółty
  • cebula
  • czosnek
  • soda oczyszczona
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Jak zrobić racuchy z serem?

Przepis na pyszne domowe racuchy wzbogacone startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi nie jest trudny. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a przysmak uda się na piątkę z plusem. Przygotowanie ciasta na racuchy nie wymaga też długich godzin przy kuchennym blacie. Robi się je błyskawicznie i jest gotowe w kwadrans. Tyle samo czasu zajmuje usmażenie racuchów na patelni.

Jak więc usmażyć pyszne wytrawny racuchy, których smak pokręca starty żółty ser? Przepis na ten słony przysmak jest naprawdę bardzo łatwy.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – przygotowanie masy jajecznej
  • 3. krok – połączenie składników suchych i z mokrymi
  • 4. krok – wymieszanie ciasta z żółtym serem, cebulą i czosnkiem
  • 5. krok – usmażenie wytrawnych racuchów na oleju na patelni

Jak podawać racuchy z serem?

Pyszne racuchy z serem żółtym to prosty przepis na wytrawne śniadanie, lekki obiad lub przekąskę. To uniwersalna receptura, którą można wykorzystywać przez cały rok. Racuchy z dodatkiem startego żółtego sera smakują wybornie, ale warto podać do nich różne sosy, które wzbogacą posiłek. Idealnym dodatkiem jest sos czosnkowy. Sprawdzi się też ketchup i musztarda oraz majonez.

To podstawowy przepis na pyszne domowe racuchy z żółtym serem. Do ciasta można dodać inne składniki, które sprawią, że danie będzie smakować jeszcze lepiej. Szynka, boczek, kolorowe warzywa czy posiekane świeże zioła to tylko niektóre pomysły.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 150 g startego żółtego sera
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną i ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  • Do drugiej miski wbić jajka. Wlać mleko i wodę gazowaną. Dokładnie wymieszać.
  • Do składników suchych dodać masę jajeczną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Do ciasta dodać starty żółty ser, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim porcje ciasta, formując okrągłe racuchy. Smażyć z obu stron, aż zaczną się delikatnie rumienić. Usmażone racuchy przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło z ulubionym sosem oraz świeżymi warzywami.
Jak rozpoznać prawdziwy żółty ser?
Anna Szulc-Górska
więcej