Zapiekanka z kapusty włoskiej z gorgonzolą, szczypiorkiem i migdałami
2021-06-14
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zapiekanka z kapusty włoskiej z gorgonzolą, szczypiorkiem i migdałami to znakomite danie kuchni wegetariańskiej. Słodkawy smak kapusty i wyrazisty aromat gorgonzoli tworzą harmonijne połączenie, które dodatkowo podkreślają orzeźwiający szczypiorek i chrupkie migdały. Znakomita jako bezmięsne danie główne lub dodatek do potraw mięsnych.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg kapusty włoskiej
- 1 pęczek cienkiego szczypiorku
- 150 g gorgonzoli
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki płatków migdałowych
- sól i pieprz
- odrobina tłuszczu do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę umyć, osuszyć i posiekać, ale niezbyt drobno usunąć głąb. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok 10 min, na półmiękko.
- Obgotowaną kapustę odcedzić i zahartować zimną wodą, następnie odsączyć na sicie i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
- Gorgonzolę rozdrobnić widelcem i dokładnie wymieszać ze śmietaną, dodać szczypiorek, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Ułożoną w naczyniu kapustę obsypać płatkami migdałowymi i zalać sosem. Zapiekać 20 min w temperaturze 200 st. C.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?