Zapiekanka z kapusty. Potrawa wegetariańska lub jarzynka do obiadu
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zapiekanka z kapusty to propozycja dania wegetariańskiego, albo idealny przepis na jarzynkę do obiadu. Wypróbuj ten przepis, jest wyśmienity.
SKŁADNIKI
- 70 dag białej kapusty
- duża cebula
- por
- 200 ml śmietanki 30%
- folia spożywcza
- pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
- 10 dag bułki tartej
- 5 jajek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, płuczemy i drobno siekamy. Z pora usuwamy liście, myjemy i osuszamy. Zdejmujemy z niego 4 liście, blanszujemy je.
- Pozostałą część pora kroimy na talarki. Cebulę drobno siekamy. Koperek myjemy, osuszamy, 3 gałązki odkładamy a resztę siekamy. Rozgrzewamy masło na patelni, podsmażamy cebulkę, dodajemy do niej pora oraz kapustę – smażymy cały czas mieszając.
- Wlewamy śmietanę i gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.
- Do miski wkładamy zimną masę kapuścianą. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, posiekany koperek, szczyptę gałki muszkatołowej i dokładnie mieszamy.
- Długą wąską formę np. keksówkę wykładamy folią spożywczą i z blanszowanymi liśćmi pora tak aby wystawały poza foremkę. Na to wykładamy masę z kapusty, przykrywamy liśćmi pora i folią. Całą formę wkładamy do większego naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego wodę do 1/3 wysokości. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni!