Zapiekanka z kapusty. Potrawa wegetariańska lub jarzynka do obiadu

Zapiekanka z kapusty. Potrawa wegetariańska lub jarzynka do obiadu
Autor: Shutterstock Zapiekanka z kapusty. Potrawa wegetariańska lub jarzynka do obiadu
łatwy
20 min
4

Zapiekanka z kapusty to propozycja dania wegetariańskiego, albo idealny przepis na jarzynkę do obiadu. Wypróbuj ten przepis, jest wyśmienity.

SKŁADNIKI

  • 70 dag białej kapusty
  • duża cebula
  • por
  • 200 ml śmietanki 30%
  • folia spożywcza
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 10 dag bułki tartej
  • 5 jajek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, płuczemy i drobno siekamy. Z pora usuwamy liście, myjemy i osuszamy. Zdejmujemy z niego 4 liście, blanszujemy je.
  • Pozostałą część pora kroimy na talarki. Cebulę drobno siekamy. Koperek myjemy, osuszamy, 3 gałązki odkładamy a resztę siekamy. Rozgrzewamy masło na patelni, podsmażamy cebulkę, dodajemy do niej pora oraz kapustę – smażymy cały czas mieszając.
  • Wlewamy śmietanę i gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.
  • Do miski wkładamy zimną masę kapuścianą. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, posiekany koperek, szczyptę gałki muszkatołowej i dokładnie mieszamy.
  • Długą wąską formę np. keksówkę wykładamy folią spożywczą i z blanszowanymi liśćmi pora tak aby wystawały poza foremkę. Na to wykładamy masę z kapusty, przykrywamy liśćmi pora i folią. Całą formę wkładamy do większego naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego wodę do 1/3 wysokości. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni!
Edyta Folwarska
więcej