Zapiekanka wegetariańska z makaronem i warzywami. Pyszny, prosty i kolorowy obiad dla całej rodziny
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Jak smakuje zapiekanka wegetariańska z makaronem i warzywami? Obłędnie! W jej składzie oprócz tytułowego makaronu znalazło się mnóstwo kolorowych warzyw, które są pełne zdrowia. To wartościowy posiłek, który mimo że nie zawiera mięsa, jest sycący. Oto sprawdzony przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę wegetariańską z makaronem i warzywami.
Zapiekanka wegetariańska z makaronem i warzywami – składniki
Wege zapiekanka kryje w sobie porcję pysznych warzyw, makaron oraz inne składniki podkręcające smak. Bez problemu można ją zrobić na obiad, ponieważ wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok. Do przyrządzenia tego pysznego dania potrzebne są:
- makaron
- krojone pomidory w puszce
- pomidorki koktajlowe
- pieczarki
- czerwona papryka
- cebula
- cukinia
- czosnek
- oliwa z oliwek
- ser cheddar
- przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie, lubczyk
Jak zrobić zapiekankę wegetariańską z makaronem i warzywami?
Przepis na pyszną wege zapiekankę jest prosty. Przyrządzenie tego pełnego smaku i aromatu dania bez mięsa na obiad rozpoczyna się od ugotowania makaronu. Najlepsze będą świderki lub kokardki. Zapiekankę można też zrobić z makaronem pełnoziarnistym. Po ugotowaniu makaron powinien być al dente. Następnie należy pokroić warzywa, wymieszać je z krojonymi pomidorami z puszki oraz oliwą z oliwek, a na koniec doprawić. Do warzyw dodaje się ugotowany makaron, miesza i przekłada do formy do zapiekania. Wierzch posypuje się startym serem cheddar.
Jak upiec zapiekankę wegetariańską z makaronem i warzywami?
Formę wypełnioną wymieszanymi składnikami piecze się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi około 45 minut. W tym czasie warzywa staną się pyszne, aromatyczne i miękkie, a starty cheddar roztopi się i zarumieni.
SKŁADNIKI
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 300 g startego sera cheddar
- 300 g makaronu świderki
- 250 g pieczarek
- 250 g cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka lubczyku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
- Do dużej miski przełożyć pokrojone w kostkę paprykę i cukinie oraz połówki pomidorków koktajlowych i pieczarek. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek.
- Do warzyw dodać krojone pomidory z puszki i wlać oliwę z oliwek. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i lubczykiem. Dokładnie wymieszać.
- Dodać makaron i wymieszać, a następnie całość przełożyć do formy do zapiekania. Wierzch wyrównać i posypać startym serem cheddar.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 min.
- Podawać na gorąco z ulubioną surówką.