Zapiekanka wegetariańska z makaronem i warzywami. Pyszny, prosty i kolorowy obiad dla całej rodziny

zapiekanka wegetariańska z makaronem i warzywami
Autor: Shutterstock Zapiekanka wegetariańska z makaronem i warzywami to przepis na pyszny obiad bez mięsa.
łatwy
60 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jak smakuje zapiekanka wegetariańska z makaronem i warzywami? Obłędnie! W jej składzie oprócz tytułowego makaronu znalazło się mnóstwo kolorowych warzyw, które są pełne zdrowia. To wartościowy posiłek, który mimo że nie zawiera mięsa, jest sycący. Oto sprawdzony przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę wegetariańską z makaronem i warzywami.

Zapiekanka wegetariańska z makaronem i warzywami – składniki

Wege zapiekanka kryje w sobie porcję pysznych warzyw, makaron oraz inne składniki podkręcające smak. Bez problemu można ją zrobić na obiad, ponieważ wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok. Do przyrządzenia tego pysznego dania potrzebne są:

  • makaron
  • krojone pomidory w puszce
  • pomidorki koktajlowe
  • pieczarki
  • czerwona papryka
  • cebula
  • cukinia
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • ser cheddar
  • przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie, lubczyk

Jak zrobić zapiekankę wegetariańską z makaronem i warzywami?

Przepis na pyszną wege zapiekankę jest prosty. Przyrządzenie tego pełnego smaku i aromatu dania bez mięsa na obiad rozpoczyna się od ugotowania makaronu. Najlepsze będą świderki lub kokardki. Zapiekankę można też zrobić z makaronem pełnoziarnistym. Po ugotowaniu makaron powinien być al dente. Następnie należy pokroić warzywa, wymieszać je z krojonymi pomidorami z puszki oraz oliwą z oliwek, a na koniec doprawić. Do warzyw dodaje się ugotowany makaron, miesza i przekłada do formy do zapiekania. Wierzch posypuje się startym serem cheddar.

Jak upiec zapiekankę wegetariańską z makaronem i warzywami?

Formę wypełnioną wymieszanymi składnikami piecze się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi około 45 minut. W tym czasie warzywa staną się pyszne, aromatyczne i miękkie, a starty cheddar roztopi się i zarumieni.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 300 g startego sera cheddar
  • 300 g makaronu świderki
  • 250 g pieczarek
  • 250 g cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
  • Do dużej miski przełożyć pokrojone w kostkę paprykę i cukinie oraz połówki pomidorków koktajlowych i pieczarek. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek.
  • Do warzyw dodać krojone pomidory z puszki i wlać oliwę z oliwek. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i lubczykiem. Dokładnie wymieszać.
  • Dodać makaron i wymieszać, a następnie całość przełożyć do formy do zapiekania. Wierzch wyrównać i posypać startym serem cheddar.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 min.
  • Podawać na gorąco z ulubioną surówką.
Jak zrobić domowy włoski makaron - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej