Zapiekanka na słodko. Ryżowa zapiekanka z owocami PRZEPIS
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Przepis na zapiekankę na słodko. Sprawdź, jak przygotować zapiekankę ryżową z owocami. Podpowiadamy, jakie składniki są potrzebne i jak to zrobić krok po kroku.
SKŁADNIKI
- 2 torebki ryżu - 200 g
- mleko
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- mango
- 3 owoce kiwi
- 400 g truskawek
- płatki migdałowe
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować mleko i zasypać je ryżem.
- Całość gotować na małym ogniu do momentu, aż ryż będzie miękki, a mleko zostanie całkowicie wchłonięte.
- Odpowiednie proporcje to 1 szklanka ryżu na 1 litr mleka. Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z ryżem. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy ryżowej.
- Obrać i pokroić w kostkę mango i kiwi.
- Większe truskawki przekroić na pół, małe owoce zostawić w całości.
- Z mango usuń pestkę, truskawki odszypułkuj, kiwi obierz ze skórki.
- Pokrojone owoce wymieszaj z masą ryżową.
- Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem przełóż masę ryżową.
- Posyp ją płatkami migdałowymi i cukrem.
- Naczynie wstaw do gorącego piekarnika (200 st.).
- Zapiekankę piecz przez około 30-40 minut.