Zapiekanka na słodko. Ryżowa zapiekanka z owocami PRZEPIS

2021-03-29
zapiekanka-na-slodko-ryzowa-zapiekanka-z-owocami-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zapiekanka z ryżu z owocami - jak zrobić?
łatwy
25 min
4

Przepis na zapiekankę na słodko. Sprawdź, jak przygotować zapiekankę ryżową z owocami. Podpowiadamy, jakie składniki są potrzebne i jak to zrobić krok po kroku.

SKŁADNIKI

  • 2 torebki ryżu - 200 g
  • mleko
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • mango
  • 3 owoce kiwi
  • 400 g truskawek
  • płatki migdałowe
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować mleko i zasypać je ryżem.
  • Całość gotować na małym ogniu do momentu, aż ryż będzie miękki, a mleko zostanie całkowicie wchłonięte.
  • Odpowiednie proporcje to 1 szklanka ryżu na 1 litr mleka. Oddzielić żółtka od białek.
  • Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z ryżem. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy ryżowej. 
  • Obrać i pokroić w kostkę mango i kiwi.
  • Większe truskawki przekroić na pół, małe owoce zostawić w całości.
  • Z mango usuń pestkę, truskawki odszypułkuj, kiwi obierz ze skórki.
  • Pokrojone owoce wymieszaj z masą ryżową. 
  • Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem przełóż masę ryżową.
  • Posyp ją płatkami migdałowymi i cukrem.
  • Naczynie wstaw do gorącego piekarnika (200 st.).
  • Zapiekankę piecz przez około 30-40 minut.