Zapiekanka kalafiorowa - przepis na ciekawe danie
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przepis na zapiekankę kalafiorową. Zdrowe, smaczne i proste w przygotowaniu danie. Przekonaj się o tym sam. Sprawdź nasz przepis.
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 300 g pieczarek
- 2 małe cebule
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 duże pomidory
- 5 łyżeczek oleju
- śmietana do zup
- 200 g szynki
- 200 g sera w plastrach
- masło
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście i głąb kalafiora odkrój. Podziel kalafior na różyczki. Gotuj je w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut aż do momentu, kiedy kalafior będzie lekko twardawy. To ważne, żeby nie rozgotować kalafiora, zwłaszcza kiedy będzie on jeszcze zapiekany.
- Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę drobno w kostkę.
- Warzywa duś na rozgrzanej na oleju patelni. Dopraw przyprawami - solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
- Dodaj do całości śmietanę, wszystko wymieszaj i gotuj przez 5 minut.
- Do pieczarek dodaj szynkę i pietruszkę - szynkę pokrój w cienkie paseczki, a natkę drobno posiekaj. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do żaroodpornego naczynia, posmarowanego masłem, włóż kalafiora, przełóż zawartość patelni, którą równomiernie rozprowadź. Na całość wyłóż plastry doprawionego ziołami pomidora.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
- Zapiekankę piecz przez około 10 minut.
- Po tym czasie na zapiekance ułóż plastry sera i piecz dalej w piekarniku przez kolejne 5-10 minut.