Zapiekanka kalafiorowa - przepis na ciekawe danie

2021-03-29
Majki
zapiekanka-kalafiorowa-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zapiekanka kalafiorowa - przepis na ciekawe danie.
łatwy
20 min
4

Przepis na zapiekankę kalafiorową. Zdrowe, smaczne i proste w przygotowaniu danie. Przekonaj się o tym sam. Sprawdź nasz przepis.

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 300 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 duże pomidory
  • 5 łyżeczek oleju
  • śmietana do zup
  • 200 g szynki
  • 200 g sera w plastrach
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście i głąb kalafiora odkrój. Podziel kalafior na różyczki. Gotuj je w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut aż do momentu, kiedy kalafior będzie lekko twardawy. To ważne, żeby nie rozgotować kalafiora, zwłaszcza kiedy będzie on jeszcze zapiekany. 
  • Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę drobno w kostkę.
  • Warzywa duś na rozgrzanej na oleju patelni. Dopraw przyprawami - solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  • Dodaj do całości śmietanę, wszystko wymieszaj i gotuj przez 5 minut.
  • Do pieczarek dodaj szynkę i pietruszkę - szynkę pokrój w cienkie paseczki, a natkę drobno posiekaj. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Do żaroodpornego naczynia, posmarowanego masłem, włóż kalafiora, przełóż zawartość patelni, którą równomiernie rozprowadź. Na całość wyłóż plastry doprawionego ziołami pomidora.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
  • Zapiekankę piecz przez około 10 minut.
  • Po tym czasie na zapiekance ułóż plastry sera i piecz dalej w piekarniku przez kolejne 5-10 minut.
Majki