Zapiekanka inspirowana popularną włoską zupą. Ten smak zapamiętasz na lata
Dieta wegańska
Dieta niskokaloryczna
Ciekawa wariacja na temat klasycznej włoskiej zupy. Minestrone jest uwielbiana na całym świecie, a teraz możesz przygotować ją w wersji aromatycznej zapiekanki. Wychodzi kolorowa, gęsta i pełna warzyw. Ten sprawdzony przepis sprawdzi się dla całej rodziny. Wypróbuj tego klasyka w nowej wersji.
Aromatyczna zapiekanka w kilka chwil. Rodzina będzie zachwycona
Minestrone w całkowicie nowej odsłonie. Ta zapiekanka świetnie smakuje, jest sycąca i prosta w przygotowaniu. To idealny sposób na aromatyczne, wegetariańskie danie, które zasmakuje całej rodzinie. A naprawdę nie ma przy nim dużej ilości pracy.
Jeśli chcemy możemy do naszej zapiekanki dorzucić nieco szpinaku albo włoskiej kapusty. W ten sposób nasza zapiekanka jeszcze bardziej będzie przypominała swoją inspirację. Prosto również zamienimy nasz przepis na wegański, wystarczy użyć wegańskiego sera podczas zapiekania.
Podaj samą lub z bagietką. Ta zapiekanka to hit
Ta zapiekanka świetnie się sprawdzi na szybki obiad w tygodniu, jak i ciekawy posiłek na weekend. Jest prosta w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu. Jeśli chcemy możemy ją podawać również z kawałkiem chrupiącej bagietki, która świetnie się sprawdzi przy zbieraniu pozostałego sosu.
Ten przepis jest z pewnością wart wypróbowania. Kilka prostych składników, by otrzymać aromatyczną zapiekankę, którą bez problemu najedzą się 4 osoby. Jeśli nie wyobrażamy sobie obiadu bez mięsa możemy dodać również włoskiej kiełbasy lub kurczaka.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 200 g ugotowanego makaronu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 150 g tartego sera mozzarella
- świeża bazylia do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Podsmażamy posiekaną cebulkę.
- Dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojone marchewkę i seler.
- Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy pokrojone cukinię i paprykę.
- Po kilku minutach dolewamy bulion i pomidory z puszki.
- Doprawiamy do smaku i gotujemy kilka minut.
- Dodajemy ugotowany makaron, fasolę i kukurydzę.
- Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Posypujemy serem tartym.
- Zapiekamy około 25 minut.
- Podajemy ze świeżą bazylią.