Zapiekanka inspirowana popularną włoską zupą. Ten smak zapamiętasz na lata

Zapiekanka inspirowana popularną włoską zupą. Ten smak zapamiętasz na lata
Autor: Giancarlo Polacchini/ Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta wegańska

Dieta niskokaloryczna

Ciekawa wariacja na temat klasycznej włoskiej zupy. Minestrone jest uwielbiana na całym świecie, a teraz możesz przygotować ją w wersji aromatycznej zapiekanki. Wychodzi kolorowa, gęsta i pełna warzyw. Ten sprawdzony przepis sprawdzi się dla całej rodziny. Wypróbuj tego klasyka w nowej wersji.

Aromatyczna zapiekanka w kilka chwil. Rodzina będzie zachwycona

Minestrone w całkowicie nowej odsłonie. Ta zapiekanka świetnie smakuje, jest sycąca i prosta w przygotowaniu. To idealny sposób na aromatyczne, wegetariańskie danie, które zasmakuje całej rodzinie. A naprawdę nie ma przy nim dużej ilości pracy.

Jeśli chcemy możemy do naszej zapiekanki dorzucić nieco szpinaku albo włoskiej kapusty. W ten sposób nasza zapiekanka jeszcze bardziej będzie przypominała swoją inspirację. Prosto również zamienimy nasz przepis na wegański, wystarczy użyć wegańskiego sera podczas zapiekania.

Podaj samą lub z bagietką. Ta zapiekanka to hit

Ta zapiekanka świetnie się sprawdzi na szybki obiad w tygodniu, jak i ciekawy posiłek na weekend. Jest prosta w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu. Jeśli chcemy możemy ją podawać również z kawałkiem chrupiącej bagietki, która świetnie się sprawdzi przy zbieraniu pozostałego sosu.

Ten przepis jest z pewnością wart wypróbowania. Kilka prostych składników, by otrzymać aromatyczną zapiekankę, którą bez problemu najedzą się 4 osoby. Jeśli nie wyobrażamy sobie obiadu bez mięsa możemy dodać również włoskiej kiełbasy lub kurczaka.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 200 g ugotowanego makaronu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g tartego sera mozzarella
  • świeża bazylia do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Podsmażamy posiekaną cebulkę.
  • Dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojone marchewkę i seler.
  • Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy pokrojone cukinię i paprykę.
  • Po kilku minutach dolewamy bulion i pomidory z puszki.
  • Doprawiamy do smaku i gotujemy kilka minut.
  • Dodajemy ugotowany makaron, fasolę i kukurydzę.
  • Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Posypujemy serem tartym.
  • Zapiekamy około 25 minut.
  • Podajemy ze świeżą bazylią.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...