Zachodnia Afryka na talerzu. Ryż jollof jest pełen smaku i aromatu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Na obiad dziś zasięgnij inspiracji z Afryki Zachodniej. Przepyszny ryż jollof z Nigerii to wspaniały pomysł na ciekawe danie, które obłędnie smakuje. Ten ryż z dodatkiem pomidorów jest prosty w przygotowaniu, a sprawdzi się zarówno jako cały posiłek, jak i jako pyszny dodatek do mięs.
Klasyka kuchni zachodnioafrykańskiej. Tego ryżu trzeba spróbować
Ryż jollof to klasyka kuchni zachodnioafrykańskiej. Jest to proste do przygotowania danie, które zachwyca bogactwem smaku i aromatów. Wychodzi pikantne, dzięki papryczce chili, ale przy okazji jest też pełna smaku, koloru i aromatu.
W zależności od kraju, przepis na ryż jollof może się od siebie różnić, ale każda z nich bez wątpienia smakuje niesamowicie. Wszystko dzięki gotowaniu ryżu już w sosie. Wychodzi wilgotny, ale nie "zupowaty" i przy okazji jest pełen smaku.
Z czym podawać ryż jollof? Możliwości jest całe mnóstwo
Ten ryż można jeść sam, choć często podaje się go również z mięsem (np. kurczakiem czy wołowiną), rybami, krewetkami, jajkiem sadzonym czy sałatką z kapusty - wybór jest więc ogromny i z pewnością każdy znajdzie wersję, która najbardziej mu odpowiada.
Ten ryż ma intensywnie czerwono-pomarańczowy kolor, który pięknie prezentuje się na talerzu. Jego smak jest wyrazisty, a nawet lekko dymny. Imbir, tymianek, czosnek i liść laurowy sprawiają, że ma on niesamowicie głęboki smak, który szybko podbija serca. Jeśli więc jeszcze nie próbowałeś tego ryżu, to może być znak, że nadszedł czas, by to zmienić.
SKŁADNIKI
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 2 papryczki chili
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnki
- 2 cm korzenia imbiru
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki ryżu
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 kostka rosołowa
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory, paprykę, cebulę, czosnek, chili i imbir wrzucamy do blendera.
- Całość dokładnie blendujemy.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej.
- Dodajemy koncentrat i chwilę podsmażamy.
- Dodajemy zblendowane warzywa i gotujemy, aż sos się zredukuje.
- Dodajemy liść laurowy, tymianek, kostkę rosołową oraz sól i pieprz.
- Dodajemy opłukany, ale surowy ryż.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Dodajemy tyle wody, by przykryła ryż.
- Gotujemy pod przykryciem około 25 minut.