Wystarczy kilka warzyw i ten włoski serek. Tę genialną zapiekankę robię raz w tygodniu

zapiekanka capri
Autor: Shutterstock Z warzyw i tego włoskiego sera zrobisz pyszną zapiekankę. Jest idealna na rodzinny obiad.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jeżeli szukacie przepisu na pyszny i aromatyczny obiad we włoskim stylu, to danie będzie strzałem w dziesiątkę. Pełna smaku zapiekanka capri to potrawa, którą łączy warzywa z włoskim serkiem, tworząc obłędny obiad. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a składniki są dostępne przez cały rok. Oto prosty przepis na znakomitą zapiekankę capri, która podbije każde podniebienie.

Z czego zrobić zapiekankę capri?

Zapiekanka capri to danie w stylu kuchni włoskiej. Wszystkie produkty, które potrzebne są do jej przygotowania, można z łatwością kupić w naszych sklepach. Nie trzeba ich szukać w delikatesach czy zamawiać przez internet. Są dostępne bez względu na porę roku, a ich cena nie jest wygórowana.

Sekretem smaku tego pysznego i aromatycznego dania jest włoski ser o tej samej nazwie. Jest to ser kozi pochodzący z włoskiej wyspy Capri położonej w Zatoce Neapolitańskiej. Charakteryzuje się delikatnym i orzeźwiającym smakiem oraz kremową konsystencją. Sprawdza się jako dodatek do kanapek, sałatek i past do smarowania. Dodaje się go także do dań głównych. Można go zapiekać i grillować.

Co jest potrzebne, aby zrobić pełną smaku zapiekankę capri? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:

  • warzywa – ziemniaki, pomidory, cukinia, cebula
  • sery – capri, parmezan
  • dodatki – oliwa z oliwek, czosnek
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano

Jak zrobić zapiekankę capri?

Przepis na znakomitą zapiekankę capri w stylu włoskim jest łatwy i w miarę szybki. Przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności, długiego czasu i wyszukanych składników. To łatwe danie, które przypadnie do smaku każdemu. Potrawa nie zawiera mięsa, więc mogą ją jeść wegetarianie. Jest też bezglutenowa, dlatego z przepisu bez obaw mogą korzystać alergicy.

Jak więc przygotować obłędną zapiekankę warzywną capri? Wybierając ten sprawdzony przepis, zrobicie wyśmienity obiad dla całej rodziny.

  • 1. krok – ugotowanie ziemniaków
  • 2. krok – pokrojenie i doprawienie warzyw
  • 3. krok – podsmażenie warzyw na patelni
  • 4. krok – ułożenie w formie do zapiekania ziemniaków, warzyw i serów
  • 5. krok – upieczenie zapiekanki capri w piekarniku

Z czym podawać zapiekankę capri?

Przepis na pełną smaku i aromatu zapiekankę warzywną z wzbogaconą serem capri to pomysł na wegetariański obiad. Chociaż danie nie zawiera mięsa, jest pyszne i sycące. Żadne dodatki nie są już potrzebne. Warto natomiast przygotować kolorową sałatkę lub surówkę, która podkreśli smak dania. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na lekkie sałatki i surówki idealnie pasujące do domowej zapiekanki capri.

SKŁADNIKI

  • 5 ziemniaków
  • 2 pomidory
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 200 g sera capri
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki przekroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzić.
  • Do miski przełożyć pokrojone w kostkę cebulę, jeden pomidor i połowę cukinii. Pozostałą cukinię i drugiego pomidora pokroić w plastry i odłożyć na bok. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Warzywa doprawić solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano. Wlać oliwę z oliwek i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
  • Do formy do zapiekania przełożyć 1/3 ziemniaków i 1/2 warzyw. Układać do wykorzystania składników. Na wierzchu ułożyć plastry cukinii i sera capri. Posypać parmezanem. Ułożyć plasterki pomidora.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
  • Podawać na obiad z kolorową sałatką.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej