Wystarczy kilka warzyw i ten włoski serek. Tę genialną zapiekankę robię raz w tygodniu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jeżeli szukacie przepisu na pyszny i aromatyczny obiad we włoskim stylu, to danie będzie strzałem w dziesiątkę. Pełna smaku zapiekanka capri to potrawa, którą łączy warzywa z włoskim serkiem, tworząc obłędny obiad. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a składniki są dostępne przez cały rok. Oto prosty przepis na znakomitą zapiekankę capri, która podbije każde podniebienie.
Z czego zrobić zapiekankę capri?
Zapiekanka capri to danie w stylu kuchni włoskiej. Wszystkie produkty, które potrzebne są do jej przygotowania, można z łatwością kupić w naszych sklepach. Nie trzeba ich szukać w delikatesach czy zamawiać przez internet. Są dostępne bez względu na porę roku, a ich cena nie jest wygórowana.
Sekretem smaku tego pysznego i aromatycznego dania jest włoski ser o tej samej nazwie. Jest to ser kozi pochodzący z włoskiej wyspy Capri położonej w Zatoce Neapolitańskiej. Charakteryzuje się delikatnym i orzeźwiającym smakiem oraz kremową konsystencją. Sprawdza się jako dodatek do kanapek, sałatek i past do smarowania. Dodaje się go także do dań głównych. Można go zapiekać i grillować.
Co jest potrzebne, aby zrobić pełną smaku zapiekankę capri? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:
- warzywa – ziemniaki, pomidory, cukinia, cebula
- sery – capri, parmezan
- dodatki – oliwa z oliwek, czosnek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano
Jak zrobić zapiekankę capri?
Przepis na znakomitą zapiekankę capri w stylu włoskim jest łatwy i w miarę szybki. Przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności, długiego czasu i wyszukanych składników. To łatwe danie, które przypadnie do smaku każdemu. Potrawa nie zawiera mięsa, więc mogą ją jeść wegetarianie. Jest też bezglutenowa, dlatego z przepisu bez obaw mogą korzystać alergicy.
Jak więc przygotować obłędną zapiekankę warzywną capri? Wybierając ten sprawdzony przepis, zrobicie wyśmienity obiad dla całej rodziny.
- 1. krok – ugotowanie ziemniaków
- 2. krok – pokrojenie i doprawienie warzyw
- 3. krok – podsmażenie warzyw na patelni
- 4. krok – ułożenie w formie do zapiekania ziemniaków, warzyw i serów
- 5. krok – upieczenie zapiekanki capri w piekarniku
Z czym podawać zapiekankę capri?
Przepis na pełną smaku i aromatu zapiekankę warzywną z wzbogaconą serem capri to pomysł na wegetariański obiad. Chociaż danie nie zawiera mięsa, jest pyszne i sycące. Żadne dodatki nie są już potrzebne. Warto natomiast przygotować kolorową sałatkę lub surówkę, która podkreśli smak dania. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na lekkie sałatki i surówki idealnie pasujące do domowej zapiekanki capri.
- Kroję 3 pomidory i mieszam z oryginalnym sosem. Ta surówka to najlepszy dodatek do obiadu
- Sałata masłowa ze śmietaną na słodko – klasyczny dodatek do obiadu jak u babci
- Szatkuję młodą kapustę i skrapiam ją lekkim sosem. Ta wiosenna surówka jest łatwa i szybka
- Mizerę robię inaczej niż wszyscy. Jej smak podkręcam tymi aromatycznymi zielonymi listkami
SKŁADNIKI
- 5 ziemniaków
- 2 pomidory
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 200 g sera capri
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki przekroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzić.
- Do miski przełożyć pokrojone w kostkę cebulę, jeden pomidor i połowę cukinii. Pozostałą cukinię i drugiego pomidora pokroić w plastry i odłożyć na bok. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Warzywa doprawić solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano. Wlać oliwę z oliwek i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
- Do formy do zapiekania przełożyć 1/3 ziemniaków i 1/2 warzyw. Układać do wykorzystania składników. Na wierzchu ułożyć plastry cukinii i sera capri. Posypać parmezanem. Ułożyć plasterki pomidora.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
- Podawać na obiad z kolorową sałatką.