Weź szpinak i wymieszaj z kilkoma składnikami. Ta zapiekanka to idealna kolacja na ciepło

zapiekanka ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Szpinak wymieszaj z mozzarellą i zapiecz. Oto przepis na pyszną kolację na ciepło dla 2 osób.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Jeżeli szukacie sprawdzonego i prostego przepisu na pyszną kolację na ciepło, ta receptura na pewno przypadnie wam do gustu. Smakowita i aromatyczna zapiekanka ze szpinakiem jest łatwa, a składniki są w sklepach przez cały rok. Danie jest wzbogacone włoskim serem mozzarella, który idealnie łączy się z zielonym szpinakiem. Zobaczcie, jak zrobić wegetariańską zapiekankę ze szpinakiem i mozzarellą.

Co dodać do zapiekanki ze szpinakiem?

Aby upiec wyśmienitą wege zapiekankę na kolację, potrzebnych jest tylko kilka składników. Wszystkie produkty są w sklepach bez względu na porę roku, więc to smaczne danie można robić na okrągło. Po część z nich wystarczy sięgnąć do lodówki i do kuchennej szafki.

Z czego zrobić pyszną domową zapiekankę szpinakową? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:

  • warzywa - świeży szpinak, czerwona cebula, czosnek, natka pietruszki
  • pieczarki
  • ser mozzarella
  • mąka pszenna
  • jajka
  • mleko
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić zapiekankę ze szpinakiem?

Przepis na domową zapiekankę z dodatkiem szpinaku i włoskiej mozzarelli nie jest trudny. Przyrządzenie tego dania jest łatwe i przyjemne. Nie trzeba też rezerwować sobie kilku godzin w kuchni. Przygotowanie wegetariańskiej zapiekanki trwa kwadrans, a czas pieczenia wynosi pół godziny.

Jak więc zrobić najłatwiejszą zapiekankę ze szpinakiem? Z tym sprawdzonym przepisem jest to banalnie proste.

  • 1. krok – podsmażenie szpinaku z cebulą, pieczarkami i czosnkiem
  • 2. krok – połączenie jajek z mąką i mlekiem
  • 3. krok – wymieszanie masy jajecznej z podsmażonymi warzywami i pieczarkami oraz mozzarellą
  • 4. krok – przelanie masy do formy
  • 5. krok – upieczenie zapiekanki szpinakowej w piekarniku

Jak podawać zapiekankę ze szpinakiem?

Domowa zapiekanka z dodatkiem liści szpinaku i startej włoskiej mozzarelli to lekkie danie, które idealnie sprawdzi się na kolację na ciepło. Do zapiekanki można podać sos czosnkowy, który świetnie podkreśli smak potrawy. Zapiekanka ze szpinakiem dobrze smakuje po ostygnięciu. W tej wersji może być oryginalną przekąskę między posiłkami. To pomysł na małe danie na imprezę.

SKŁADNIKI

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 300 g starej mozzarelli
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 pieczarki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i smażyć, aż woda odparuje.
  • Dodać posiekany szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i smażyć, aż liście zwiędną i nabiorą intensywnie zielonego koloru. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do miski wbić jajka, wlać mleko i wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.
  • Do ciasta dodać podsmażony szpinak z pieczarkami, 3/4 startej mozzarelli i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Masę przelać do formy. Wierzch posypać pozostałą mozzarellą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 30 minut.
  • Podawać na ciepło na kolację lub jako przekąskę.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szulc-Górska
więcej