Wegetariańskie kotlety z brokułów i kaszy jaglanej oraz sera żółtego
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wegetariańskie kotlety z brokułów i kaszy jaglanej oraz sera żółtego to prawdziwa eksplozja smaku. Można je przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych brokułów. Soczyste kotlety są pyszne i ekonomiczne.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka gotowanego i schłodzonego brokuła, pokrojonego na małe kawałki
- 2 szklanki ugotowanej i schłodzonej kaszy jaglanej
- 1 cytryna, wyciśnięty z niej sok
- 4 czubate łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub koperku
- 1/2 szklanki posiekanego sera żółtego w typie cheddara lub innego ostrego i wyrazistego w smaku sera
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce wymieszaj brokuły z kaszą, zieleniną, tartym serem.
- Do mieszaniny dodaj rozmącone jajka, mąkę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Z masy formują kulki, a następnie płaskie i okrągłe kotleciki.
- Smaż na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.