Wegetariańskie kotlety z brokułów i kaszy jaglanej oraz sera żółtego

2021-03-29
Wegetariańskie kotlety z brokułów i kaszy jaglanej oraz sera żółtego
Autor: Shutterstock Doskonałe kotlety wegetariańskie z brokułów i kaszy jaglanej zyskują nowy wymiar dzięki dodatkowi sera cheddar
łatwy
30 min
4

Wegetariańskie kotlety z brokułów i kaszy jaglanej oraz sera żółtego to prawdziwa eksplozja smaku. Można je przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych brokułów. Soczyste kotlety są pyszne i ekonomiczne. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka gotowanego i schłodzonego brokuła, pokrojonego na małe kawałki
  • 2 szklanki ugotowanej i schłodzonej kaszy jaglanej
  • 1 cytryna, wyciśnięty z niej sok
  • 4 czubate łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub koperku
  • 1/2 szklanki posiekanego sera żółtego w typie cheddara lub innego ostrego i wyrazistego w smaku sera
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce wymieszaj brokuły z kaszą, zieleniną, tartym serem. 
  • Do mieszaniny dodaj rozmącone jajka, mąkę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. 
  • Z masy formują kulki, a następnie płaskie i okrągłe kotleciki.
  • Smaż na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.