Wegetariańskie gołąbki - przepis na zawiniątka z kapusty i szpinaku

2021-03-29
Zielone paczuszki
Autor: thinkstockphotos.com Zielone paczuszki czyli wegetariańskie gołąbki.
średni
30 min
4

Wegetariańskie gołąbki to nadzienie szpinakowe zawinięte w liście kapusty. Sprawdzą się nie tylko jako danie główne, ale również pyszna i zdrowa przekąska. Sprawdź jak je zrobić.

SKŁADNIKI

  • po 8 dużych liści szpinaku i młodej kapusty
  • 20 dag szpinaku
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • cebula
  • 17 dag zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g pokruszonego chleba pełnoziarnistego
  • 2 łyżki posiekanych świeżych liści kolendry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • łyżka sosu sojowego
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście kapusty i szpinaku umyj, włóż do wrzącej wody, chwilę obgotuj i odcedź.
  • Przygotuj nadzienie: poszatkowany szpinak gotuj 5 minut pod przykryciem w małej ilości wody. Na oleju obsmaż posiekaną cebulę, dodaj orzechy i chleb, wymieszaj, smaż 2 minuty. Dodaj zioła, szpinak, jajko i sos sojowy, dopraw pieprzem.
  • Na liście kapusty nałóż po 2-3 łyżki nadzienia. Zawiń liście do środka. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 st. C.