Wegetariańskie gołąbki - przepis na zawiniątka z kapusty i szpinaku
2021-03-29
średni
30 min
4
Wegetariańskie gołąbki to nadzienie szpinakowe zawinięte w liście kapusty. Sprawdzą się nie tylko jako danie główne, ale również pyszna i zdrowa przekąska. Sprawdź jak je zrobić.
SKŁADNIKI
- po 8 dużych liści szpinaku i młodej kapusty
- 20 dag szpinaku
- łyżka oleju słonecznikowego
- cebula
- 17 dag zmielonych orzechów laskowych
- 50 g pokruszonego chleba pełnoziarnistego
- 2 łyżki posiekanych świeżych liści kolendry
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- łyżka sosu sojowego
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście kapusty i szpinaku umyj, włóż do wrzącej wody, chwilę obgotuj i odcedź.
- Przygotuj nadzienie: poszatkowany szpinak gotuj 5 minut pod przykryciem w małej ilości wody. Na oleju obsmaż posiekaną cebulę, dodaj orzechy i chleb, wymieszaj, smaż 2 minuty. Dodaj zioła, szpinak, jajko i sos sojowy, dopraw pieprzem.
- Na liście kapusty nałóż po 2-3 łyżki nadzienia. Zawiń liście do środka. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 st. C.