Wegański sos boloński z soczewicą i grzybami: pyszny sos bezmięsny do makaronu
2020-09-10
łatwy
30 min
4
Wegański sos boloński z soczewicą i grzybami to odżywcze danie roślinne. Pyszny sos bezmięsny do makaronu na bazie warzyw i pomidorów z dodatkiem soczewicy ukoi nawet wielki głód. Koniecznie wypróbuj do ulubionego makaronu!
Wegański parmezan - najlepszy przepis:
Jak zrobić wegański parmezan: wystarczy 1 minuta i 3 składniki
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oleju
- 1 średnia cebula drobno pokrojona w kostkę
- 1 średni ( 52 g ) seler naciowy pokrojony w drobną kostkę (1/2 szklanki)
- 280 g brązowych pieczarek pokrojonych w drobną kostkę
- 2 średnie (200 g) marchewki, drobno startych
- 4 ząbki czosnku drobno posiekanego lub przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki przyprawy włoskiej lub po 1 łyżeczce suszonego oregano i bazylii
- 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
- 1 łyżeczka cukru kokosowego lub innego słodziwa
- 1 szczypta płatków czerwonej papryki lub tyle ile lubisz
- sól i pieprz do smaku
- 1/3 szklanki (80 ml) czerwonego wina lub więcej bulionu warzywnego
- 3 szklanki (750 g) krojonych pomidorów z puszki lub sosu marinara lub pomidorowego
- 2 szklanki (480 ml) bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 1 szklanka 200 g) suchej soczewicy brązowej lub zielonej, wcześniej namoczonej, czerwonej nie trzeba moczyć
- 1 łyżka w razie potrzeby sos sojowy bezglutenowego lub tamari
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego
- 1 łyżeczka skrobia kukurydziana
- 225 g spaghetti do wyboru bezglutenowe lub takie jak lubisz
- wegański parmezan lub drożdże odżywcze do dekoracji (opcjonalnie)
- natka pietruszki posiekana (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zieloną lub brązową soczewicę przed gotowaniem warto namoczyć w ciepłej wodzie przez co najmniej 1 godzinę. Namoczona soczewica gotuje się szybciej i jest lepiej trawiona. Możesz pominąć ten krok, jeśli używasz czerwonej soczewicy.
- Rozgrzej olej na patelni lub w garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, seler, pieczarki i marchewkę. Smaż przez 3-4 minuty. Dodaj czosnek, cukier i wszystkie przyprawy. Smaż przez kolejną minutę, często mieszając.
- Dodaj czerwone wino (lub bulion warzywny), krojone pomidory, bulion warzywny, liść laurowy i odsączoną soczewicę. Wymieszaj, aby połączyć.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut lub do miękkości soczewicy (w zależności od odmiany może to trwać krócej lub dłużej).
- W międzyczasie ugotuj swój ulubiony makaron (np. spaghetti) zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Dodaj sos sojowy i ocet balsamiczny. Wymieszaj mleko roślinne i skrobię kukurydzianą w małej misce i dodaj mieszaninę na patelnię.
- Skosztuj i ewentualnie przypraw solą, pieprzem lub ziołami. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu warzywnego.
- Podawaj wegański sos boloński na makaronie i posyp wegańskim parmezanem na wierzchu (opcjonalnie) lub natką pietruszki. Pora siadać do stołu!
- Resztki sosu bolońskiego przechowuj w lodówce do 4 dni pod przykryciem. Przed ponownym użyciem sos należy zagotować.
Spaghetti Bolognese - najprostszy przepis