Wegański przepis na pieczone bakłażany. Z tym sosem to prawdziwa petarda
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszny i aromatyczny pieczony bakłażan to propozycja na wegański obiad lub przekąskę. Przyrządzony według tego przepisu bakłażan ma wyjątkowy smak, za który odpowiedzialny jest sos. Danie jest łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Jak więc zrobić pyszne pieczone bakłażany? Poznajcie łatwy, szybki i sprawdzony przepis na ten wegański przysmak.
Jak przygotować bakłażana do pieczenia?
Bakłażany upieczone w piekarniku według tego sprawdzonego przepisu nie wymagają szczególnego przygotowania. Wystarczy dokładnie je umyć i osuszyć. Następnie warzywa kroi się na pół wzdłuż i środek nacina w kratkę. Tak przygotowane bakłażany trzeba natrzeć wcześniej przygotowanym sosem.
Jakie przyprawy pasują do bakłażana?
Pyszne i aromatyczne bakłażany z piekarnika swój oryginalny smak zyskują dzięki dodatkowi azjatyckiego sosu. Przyrządza się go na bazie pasty miso, którą wzbogaca syrop klonowy, olej sezamowy i ocet ryżowy. Gotowe danie warto posypać sezamem i udekorować świeżą kolendrą. Smacznie komponuje się także ze szczypiorem.
Jak piec bakłażany w piekarniku?
Wegański przepis na pieczone bakłażany nie jest skomplikowany. Nawet jeżeli dopiero uczycie się roślinnej kuchni, z tym sprawdzonym przepisem smakowitą przekąskę z piekarnika przygotujecie na medal. Nawet mięsożercy będą pod wrażeniem smaku i aromatu.
Przepis na pieczone bakłażany został podzielony na poszczególne czynności, aby nikt nie miał problemów z przygotowaniem tego wegańskiego dania.
- 1. krok – przygotowanie sosu
- 2. krok – pokrojenie bakłażanów
- 3. krok – upieczenie bakłażanów w piekarniku
Z czym podawać pieczonego bakłażana?
Bakłażan z piekarnika to smakowity pomysł na dodatek do obiadu lub roślinną przekąskę. Można go serwować nie tylko do dań wegańskich. Aromatyczny bakłażan świetnie smakuje z pieczonym mięsem. Tak przygotowane warzywo sprawdzi się również jako przekąska. To pomysł na małe danie na imprezę w domu czy kolację na ciepło.
Pieczone bakłażany warto podać posypane sezamem i udekorowane listkami świeżej kolendry lub posiekanym szczypiorem.
SKŁADNIKI
- 2 bakłażany
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżeczki pasty miso
- 3 łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżeczka białego wina lub octu ryżowego
- sól
dodatkowo:- sezam, świeża kolendra lub szczypior
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wlać olej sezamowy, syrop klonowy i białe wino. Dodać pastę miso i doprawić solą. Dokładnie wymieszać.
- Bakłażany przekroić na pół. Środek naciąć w kratkę i dokładnie natrzeć marynatą. Ułożyć w formie do zapiekania.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut. W połowie pieczenia bakłażany przełożyć na drugą stronę.
- Podawać posypane sezamem i posiekaną kolendrą lub szczypiorem.