Wegański przepis na pieczone bakłażany. Z tym sosem to prawdziwa petarda

pieczony bakłażan
Autor: Shutterstock Pieczony bakłażan w azjatyckim sosie to wegański obiad lub przekąska.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszny i aromatyczny pieczony bakłażan to propozycja na wegański obiad lub przekąskę. Przyrządzony według tego przepisu bakłażan ma wyjątkowy smak, za który odpowiedzialny jest sos. Danie jest łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Jak więc zrobić pyszne pieczone bakłażany? Poznajcie łatwy, szybki i sprawdzony przepis na ten wegański przysmak.

Jak przygotować bakłażana do pieczenia?

Bakłażany upieczone w piekarniku według tego sprawdzonego przepisu nie wymagają szczególnego przygotowania. Wystarczy dokładnie je umyć i osuszyć. Następnie warzywa kroi się na pół wzdłuż i środek nacina w kratkę. Tak przygotowane bakłażany trzeba natrzeć wcześniej przygotowanym sosem.

Jakie przyprawy pasują do bakłażana?

Pyszne i aromatyczne bakłażany z piekarnika swój oryginalny smak zyskują dzięki dodatkowi azjatyckiego sosu. Przyrządza się go na bazie pasty miso, którą wzbogaca syrop klonowy, olej sezamowy i ocet ryżowy. Gotowe danie warto posypać sezamem i udekorować świeżą kolendrą. Smacznie komponuje się także ze szczypiorem.

Jak piec bakłażany w piekarniku?

Wegański przepis na pieczone bakłażany nie jest skomplikowany. Nawet jeżeli dopiero uczycie się roślinnej kuchni, z tym sprawdzonym przepisem smakowitą przekąskę z piekarnika przygotujecie na medal. Nawet mięsożercy będą pod wrażeniem smaku i aromatu.

Przepis na pieczone bakłażany został podzielony na poszczególne czynności, aby nikt nie miał problemów z przygotowaniem tego wegańskiego dania.

  • 1. krok – przygotowanie sosu
  • 2. krok – pokrojenie bakłażanów
  • 3. krok – upieczenie bakłażanów w piekarniku

Z czym podawać pieczonego bakłażana?

Bakłażan z piekarnika to smakowity pomysł na dodatek do obiadu lub roślinną przekąskę. Można go serwować nie tylko do dań wegańskich. Aromatyczny bakłażan świetnie smakuje z pieczonym mięsem. Tak przygotowane warzywo sprawdzi się również jako przekąska. To pomysł na małe danie na imprezę w domu czy kolację na ciepło.

Pieczone bakłażany warto podać posypane sezamem i udekorowane listkami świeżej kolendry lub posiekanym szczypiorem.

SKŁADNIKI

  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżeczki pasty miso
  • 3 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka białego wina lub octu ryżowego
  • sól

  • dodatkowo:
  • sezam, świeża kolendra lub szczypior

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki wlać olej sezamowy, syrop klonowy i białe wino. Dodać pastę miso i doprawić solą. Dokładnie wymieszać.
  • Bakłażany przekroić na pół. Środek naciąć w kratkę i dokładnie natrzeć marynatą. Ułożyć w formie do zapiekania.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut. W połowie pieczenia bakłażany przełożyć na drugą stronę.
  • Podawać posypane sezamem i posiekaną kolendrą lub szczypiorem.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej