Warzywny paprykarz szczeciński: wegetariański i pyszny
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Warzywny paprykarz szczeciński to pyszna przekąska nie tylko dla mięsnych sceptyków.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 100 g suchego ryżu
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu rybnego lub mniej
- 1 łyżka sosu sriracha
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać ryż i smażyć, aż stanie się szklisty.
- Szklisty ryż zalać 1 szklanką wrzącej wody, posolić do smaku i ugotować.
- Marchewkę pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać marchew, cebulę i czosnek i smażyć, aż warzywa zmiękną.
- Do usmażonych warzyw dodać przecier pomidorowy, sos rybny i sriracha. Doprawić czarnym pieprzem. Wymieszać i smażyć 1-2 minuty.
- Dodać ryż i wymieszać. Smażyć jeszcze 1-2 minuty.
- Można jeść na ciepło lub zimno. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.