Warzywny paprykarz szczeciński: wegetariański i pyszny

2021-03-29
Warzywny paprykarz szczeciński
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Warzywny paprykarz szczeciński to pyszna przekąska nie tylko dla mięsnych sceptyków. 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 100 g suchego ryżu
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu rybnego lub mniej
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać ryż i smażyć, aż stanie się szklisty. 
  • Szklisty ryż zalać 1 szklanką wrzącej wody, posolić do smaku i ugotować. 
  • Marchewkę pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. 
  • Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać marchew, cebulę i czosnek i smażyć, aż warzywa zmiękną.
  • Do usmażonych warzyw dodać przecier pomidorowy, sos rybny i sriracha. Doprawić czarnym pieprzem. Wymieszać i smażyć 1-2 minuty.
  • Dodać ryż i wymieszać. Smażyć jeszcze 1-2 minuty. 
  • Można jeść na ciepło lub zimno. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.