Warzywa z patelni w stylu chińskim

2021-03-29
Warzywa z patelni
Autor: Shutterstock Warzywa usmażone na sposób chiński chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku.
łatwy
30 min
4

Warzywa z patelni to proste i szybkie danie. Polecane zwłaszcza dla osób lubiących kuchnię chińską. Ziemniaki, marchew, fasolka szparagowa i cukinia usmażone w stylu chińskim będą pysznym daniem lub dodatkiem do mięsa. 

SKŁADNIKI

  • 5 dużych ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 szklanka pokrojonej na kawałki fasolki szparagowej surowej lub mrożonej
  • 2 czerwone cebule
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka curry
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki pokrój w grubą kostkę i oprósz curry, odstaw. Cebulę pokrój w grube piórka, a czosnek w plasterki. Marchewkę pokrój na grube talarki, cukinię na plasterki, fasolkę szparagową na mniejsze kawałki.
  • Cebulę z czosnkiem wrzuć do rozgrzanego woka z oliwą, smaż minutę. 
  • Dodaj marchewkę i fasolkę. Całość smaż 4 minuty.
  • Dodaj cukinię i smaż jeszcze 2 minuty. 
  • Dodaj ziemniaki i smaż, aż będą gorące, dodaj sos sojowy, przypraw solą i pieprzem.
Redakcja
więcej