Warzywa z patelni w stylu chińskim
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Warzywa z patelni to proste i szybkie danie. Polecane zwłaszcza dla osób lubiących kuchnię chińską. Ziemniaki, marchew, fasolka szparagowa i cukinia usmażone w stylu chińskim będą pysznym daniem lub dodatkiem do mięsa.
SKŁADNIKI
- 5 dużych ugotowanych ziemniaków
- 1 duża marchewka
- 1 szklanka pokrojonej na kawałki fasolki szparagowej surowej lub mrożonej
- 2 czerwone cebule
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka curry
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki pokrój w grubą kostkę i oprósz curry, odstaw. Cebulę pokrój w grube piórka, a czosnek w plasterki. Marchewkę pokrój na grube talarki, cukinię na plasterki, fasolkę szparagową na mniejsze kawałki.
- Cebulę z czosnkiem wrzuć do rozgrzanego woka z oliwą, smaż minutę.
- Dodaj marchewkę i fasolkę. Całość smaż 4 minuty.
- Dodaj cukinię i smaż jeszcze 2 minuty.
- Dodaj ziemniaki i smaż, aż będą gorące, dodaj sos sojowy, przypraw solą i pieprzem.