Tylko 3 składniki i 2 przyprawy. Te placki z cukinii są chrupiące i gotowe w kilka chwil

keto placki z cukinii z parmezanem
Autor: Shutterstock Placki z cukinii z serem są proste, szybkie i przepyszne.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Placki z cukinii to pyszne i aromatyczne danie, które już zyskało miano kultowej potrawy. Przepisów na ten przysmak nigdy nie jest za mało, dlatego warto skorzystać z nowej receptury, którą znajdziecie poniżej. Smakowite i chrupiące placki robi się tylko z trzech składników w kilka minut. Oto najłatwiejszy na świecie przepis na wyśmienite placki cukiniowe z trzech składników.

Z czego zrobić placki z cukinii? Wystarczą 3 składniki

Pyszne i chrupiące placki cukiniowe usmażone według tego przepisu składają się tylko z trzech składników i dwóch przypraw, które każdy ma w domu. Sezon na cukinię trwa od czerwca do października. W tym czasie dostępne są młode warzywa w dość dobrej cenie. W zimie też można kupić cukinię, ale nie jest tak smaczna i trzeba zapłacić za nią o wiele więcej.

W tym przepisie do placków z cukinii nie dodaje się mąki pszennej ani jej zamienników. Danie jest więc bezpieczne dla osób zmagających się z nietolerancją glutenu.

Lista składników niezbędnych do przygotowania tych znakomitych placków jest krótka. Znalazły się na niej takie produkty jak:

  • cukinia
  • żółty ser
  • jajko
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić placki z cukinii z 3 składników?

Przepis na wyśmienite placki, które robi się z trzech składników i dwóch przypraw, jest łatwy i szybki. To doskonały sposób na wykorzystanie cukinii, która zalega i brakuje pomysłów, co z nią zrobić. Placki robi się błyskawicznie. Warto pamiętać, że zanim cukinię połączy się z pozostałymi składnikami, należy lekko oprószyć ją solą i odstawić na 10 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dzięki tej czynności placki będą smaczniejsze i chrupiące.

Jak więc usmażyć pyszne placki cukiniowe z 3 składników? Z tym przepisem jest to zadanie proste, z którym poradzi sobie każdy. Placki z cukinii są pyszne i smakują każdemu.

  • 1. krok – starcie, posolenie i odstawienie cukinii
  • 2. krok – połączenie cukinii z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – usmażenie placków z cukinii na patelni

Jak podawać placki z cukinii z trzech składników?

Przepis na pełne smaku i aromatu placki z cukinii warto zapisać. To uniwersalne danie, które przypadnie do smaku każdemu. Placki są pyszne, lekkie i bezglutenowe. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Można podawać je na kolację lub serwować jako oryginalną przekąskę. Zaletą tych placków z cukinii jest to, że świetnie smakują i na ciepło, i na zimno.

Placki z cukinii z trzech składników warto podawać z różnymi dodatkami. Mogą to być kolorowe sałatki warzywne. Smak placków podkręcą różne sosy i dipy. Sprawdzi się sos czosnkowy lub jogurtowo-ziołowy.

SKŁADNIKI

  • 160 g cukinii
  • 80 g startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą i osuszoną cukinię zetrzeć na tarce. Przełożyć do miski i lekko posolić. Odstawić na 10 minut.
  • Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
  • Wbić jajko i wsypać starty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej