Tylko 3 składniki i 2 przyprawy. Te placki z cukinii są chrupiące i gotowe w kilka chwil

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Placki z cukinii to pyszne i aromatyczne danie, które już zyskało miano kultowej potrawy. Przepisów na ten przysmak nigdy nie jest za mało, dlatego warto skorzystać z nowej receptury, którą znajdziecie poniżej. Smakowite i chrupiące placki robi się tylko z trzech składników w kilka minut. Oto najłatwiejszy na świecie przepis na wyśmienite placki cukiniowe z trzech składników.
Z czego zrobić placki z cukinii? Wystarczą 3 składniki
Pyszne i chrupiące placki cukiniowe usmażone według tego przepisu składają się tylko z trzech składników i dwóch przypraw, które każdy ma w domu. Sezon na cukinię trwa od czerwca do października. W tym czasie dostępne są młode warzywa w dość dobrej cenie. W zimie też można kupić cukinię, ale nie jest tak smaczna i trzeba zapłacić za nią o wiele więcej.
W tym przepisie do placków z cukinii nie dodaje się mąki pszennej ani jej zamienników. Danie jest więc bezpieczne dla osób zmagających się z nietolerancją glutenu.
Lista składników niezbędnych do przygotowania tych znakomitych placków jest krótka. Znalazły się na niej takie produkty jak:
- cukinia
- żółty ser
- jajko
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić placki z cukinii z 3 składników?
Przepis na wyśmienite placki, które robi się z trzech składników i dwóch przypraw, jest łatwy i szybki. To doskonały sposób na wykorzystanie cukinii, która zalega i brakuje pomysłów, co z nią zrobić. Placki robi się błyskawicznie. Warto pamiętać, że zanim cukinię połączy się z pozostałymi składnikami, należy lekko oprószyć ją solą i odstawić na 10 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dzięki tej czynności placki będą smaczniejsze i chrupiące.
Jak więc usmażyć pyszne placki cukiniowe z 3 składników? Z tym przepisem jest to zadanie proste, z którym poradzi sobie każdy. Placki z cukinii są pyszne i smakują każdemu.
- 1. krok – starcie, posolenie i odstawienie cukinii
- 2. krok – połączenie cukinii z pozostałymi składnikami
- 3. krok – usmażenie placków z cukinii na patelni
Jak podawać placki z cukinii z trzech składników?
Przepis na pełne smaku i aromatu placki z cukinii warto zapisać. To uniwersalne danie, które przypadnie do smaku każdemu. Placki są pyszne, lekkie i bezglutenowe. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Można podawać je na kolację lub serwować jako oryginalną przekąskę. Zaletą tych placków z cukinii jest to, że świetnie smakują i na ciepło, i na zimno.
Placki z cukinii z trzech składników warto podawać z różnymi dodatkami. Mogą to być kolorowe sałatki warzywne. Smak placków podkręcą różne sosy i dipy. Sprawdzi się sos czosnkowy lub jogurtowo-ziołowy.
SKŁADNIKI
- 160 g cukinii
- 80 g startego żółtego sera
- 1 jajko
- sól, pieprz
dodatkowo:- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą i osuszoną cukinię zetrzeć na tarce. Przełożyć do miski i lekko posolić. Odstawić na 10 minut.
- Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
- Wbić jajko i wsypać starty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę.