Tradycyjne schabowe w nowoczesnym wydaniu. Ewa Wachowicz z powiewem świeżości

Kotlety schabowe z ziemniakami to jeden z najbardziej polskich obiadów, o jakich można w ogóle pomyśleć. Uwielbiają je tysiące. I nic dziwnego. Chrupiący z zewnątrz, aromatyczny i przepyszny kotlet to dla wielu posiłek idealny. Wydaje się, że lepiej już być nie może. Ewa Wachowicz uważa jednak inaczej.
Schabowe w nowej odsłonie. Ewa Wachowicz ma na to sprawdzony sposób
Dla wielu osób nie ma sensu naprawiać czegoś, co nie jest "zepsute". Jednak jeśli nie będziemy próbowali czegoś nowego, to może nas ominąć coś niesamowitego. I ziołowe kotlety schabowe z pewnością są jedną z takich rzeczy.
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem, który nie różni się niesamowicie od tradycyjnego, znanego już wszystkim przepisu na schabowe. Jednak ta niewielka zmiana może wynieść nasze kotlety na całkowicie nowy poziom. A wystarczy dodać do nich wyłącznie 3 składniki.
Schabowe, które panierujemy najpierw w mieszance jajka z majonezem, pietruszką i koperkiem to idealny sposób na odświeżenie kotletów, które znamy od lat. Ich smak może zaskoczyć niejedną osobę. Są aromatyczne, chrupiące a przy okazji nieziemsko smakują.
Warto więc wypróbować je choć raz, ponieważ mogą one całkowicie zmienić nasz pogląd na te tradycyjne kotlety. Wystarczy ta mała zmiana, by cieszyć się niesamowitym obiadem. Jak podpowiada Ewa Wachowicz, najlepiej smakować będą z kulkami ziemniaczanymi i buraczkami.
SKŁADNIKI
- 500 g schabu bez kości
- sól i pieprz
- 1 jajko
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- bułka tarta
- masło klarowane
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety rozbijamy na grubość, jaką chcemy.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Jajko roztrzepujemy.
- Dodajemy majonez, koperek i pietruszkę.
- Namaczamy mięso z obu stron.
- Przykrywamy i wrzucamy do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki panierujemy bułką tartą.
- Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym maśle.