Ten składnik Magda Gessler dodaje do placków ziemniaczanych. Robi ogromną różnicę

placki ziemniaczane Magdy Gessler
Autor: Shutterstock, Instagram Magda Gessler Official Placki ziemniaczane Magdy Gessler są pyszne i zawierają jeden nieoczywisty składnik.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Placki ziemniaczane Magdy Gessler są nie tylko pyszne, delikatne i chrupiące. W czasie smażenia nie rozwarstwiają się, ponieważ ekspertka dodaje do nich jeden nieoczywisty składnik. Za ich obłędne walory smakowe odpowiada kwaśna śmietana. Zobaczcie, jak placki ziemniaczane robi Magda Gessler.

Placki ziemniaczane – pyszny, prosty i niedrogi obiad

Placki ziemniaczane to pomysł na obiad dla całej rodziny, który można serwować przez cały rok. Są proste do zrobienia, składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie zwala z nóg. W przepisie Magdy Gessler ważnym składnikiem, który odpowiada za delikatny smak placków, jest kwaśna śmietana. Wystarczy tylko jedna łyżka, aby poczuć różnicę. Dzięki temu placki mają piękny złoty kolor, są chrupiące z zewnątrz, a w środku delikatne. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że podczas smażenia nie rozwarstwiają się.

Przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler

  • Przepis na tę popularną i niedrogą potrawę według Magdy Gessler jest prosty.
  • Przygotowanie nie jest czasochłonne. To dość szybki przepis na pyszne placki ziemniaczane.
  • Na liście składników znajduje się pięć produktów, przyprawy i olej do smażenia. Wszystkie artykuły można kupić bez względu na porę roku.
  • Do placków Magda Gessler poleca użycie ziemniaków mącznych odmian B i C, które są bogate w skrobię, a zawierają mało wody.

Z czym podawać placki ziemniaczane Magdy Gessler?

Smażone placki z ziemniaków pysznie smakują z sosem pieczarkowym. Są doskonałym dodatkiem do gulaszu. Można podać je z kwaśną śmietaną i koperkiem. Nie brakuje amatorów placków ziemniaczanych z cukrem.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, przełożyć do miski i odstawić, aby puściły wodę. Delikatnie odlać wodę, tak aby skrobia została na dnie miski.
  • Dodać startą na tarce cebulę, wbić jajka i wsypać mąkę pszenną. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż staną się złote.
  • Podawać z różnymi sosami, śmietaną lub gulaszem.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Anna Szulc-Górska
więcej