Ten składnik Magda Gessler dodaje do placków ziemniaczanych. Robi ogromną różnicę
Dieta wegetariańska
Placki ziemniaczane Magdy Gessler są nie tylko pyszne, delikatne i chrupiące. W czasie smażenia nie rozwarstwiają się, ponieważ ekspertka dodaje do nich jeden nieoczywisty składnik. Za ich obłędne walory smakowe odpowiada kwaśna śmietana. Zobaczcie, jak placki ziemniaczane robi Magda Gessler.
Placki ziemniaczane – pyszny, prosty i niedrogi obiad
Placki ziemniaczane to pomysł na obiad dla całej rodziny, który można serwować przez cały rok. Są proste do zrobienia, składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie zwala z nóg. W przepisie Magdy Gessler ważnym składnikiem, który odpowiada za delikatny smak placków, jest kwaśna śmietana. Wystarczy tylko jedna łyżka, aby poczuć różnicę. Dzięki temu placki mają piękny złoty kolor, są chrupiące z zewnątrz, a w środku delikatne. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że podczas smażenia nie rozwarstwiają się.
Przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler
- Przepis na tę popularną i niedrogą potrawę według Magdy Gessler jest prosty.
- Przygotowanie nie jest czasochłonne. To dość szybki przepis na pyszne placki ziemniaczane.
- Na liście składników znajduje się pięć produktów, przyprawy i olej do smażenia. Wszystkie artykuły można kupić bez względu na porę roku.
- Do placków Magda Gessler poleca użycie ziemniaków mącznych odmian B i C, które są bogate w skrobię, a zawierają mało wody.
Z czym podawać placki ziemniaczane Magdy Gessler?
Smażone placki z ziemniaków pysznie smakują z sosem pieczarkowym. Są doskonałym dodatkiem do gulaszu. Można podać je z kwaśną śmietaną i koperkiem. Nie brakuje amatorów placków ziemniaczanych z cukrem.
SKŁADNIKI
- 1 kg mącznych ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, przełożyć do miski i odstawić, aby puściły wodę. Delikatnie odlać wodę, tak aby skrobia została na dnie miski.
- Dodać startą na tarce cebulę, wbić jajka i wsypać mąkę pszenną. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
- Na dużej patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż staną się złote.
- Podawać z różnymi sosami, śmietaną lub gulaszem.