Ten składnik Magda Gessler dodaje do placków ziemniaczanych. Robi ogromną różnicę

2023-03-24 13:15

Placki ziemniaczane Magdy Gessler są nie tylko pyszne, delikatne i chrupiące. W czasie smażenia nie rozwarstwiają się, ponieważ ekspertka dodaje do nich jeden nieoczywisty składnik. Za ich obłędne walory smakowe odpowiada kwaśna śmietana. Zobaczcie, jak placki ziemniaczane robi Magda Gessler.

placki ziemniaczane Magdy Gessler

i

Autor: Instagram Magda Gessler Official/ Shutterstock Placki ziemniaczane Magdy Gessler są pyszne i zawierają jeden nieoczywisty składnik.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Placki ziemniaczane – pyszny, prosty i niedrogi obiad

Placki ziemniaczane to pomysł na obiad dla całej rodziny, który można serwować przez cały rok. Są proste do zrobienia, składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie zwala z nóg. W przepisie Magdy Gessler ważnym składnikiem, który odpowiada za delikatny smak placków, jest kwaśna śmietana. Wystarczy tylko jedna łyżka, aby poczuć różnicę. Dzięki temu placki mają piękny złoty kolor, są chrupiące z zewnątrz, a w środku delikatne. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że podczas smażenia nie rozwarstwiają się.

Przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler

  • Przepis na tę popularną i niedrogą potrawę według Magdy Gessler jest prosty.
  • Przygotowanie nie jest czasochłonne. To dość szybki przepis na pyszne placki ziemniaczane.
  • Na liście składników znajduje się pięć produktów, przyprawy i olej do smażenia. Wszystkie artykuły można kupić bez względu na porę roku.
  • Do placków Magda Gessler poleca użycie ziemniaków mącznych odmian B i C, które są bogate w skrobię, a zawierają mało wody.

Z czym podawać placki ziemniaczane Magdy Gessler?

Smażone placki z ziemniaków pysznie smakują z sosem pieczarkowym. Są doskonałym dodatkiem do gulaszu. Można podać je z kwaśną śmietaną i koperkiem. Nie brakuje amatorów placków ziemniaczanych z cukrem.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, przełożyć do miski i odstawić, aby puściły wodę. Delikatnie odlać wodę, tak aby skrobia została na dnie miski.
  • Dodać startą na tarce cebulę, wbić jajka i wsypać mąkę pszenną. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż staną się złote.
  • Podawać z różnymi sosami, śmietaną lub gulaszem.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...