Sos pieczarkowy bez śmietany. Jak go zrobić i do czego używać?

sos pieczarkowy bez śmietany
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
2

Czy można zrobić sos pieczarkowy bez śmietany? Oczywiście, że można. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi jest to bardzo proste. Sos jest pyszny i ma przyjemny pieczarkowy aromat. Świetnie pasuje do wielu różnych dań na ciepło i jest doskonałym uzupełnieniem obiadu.

Sos pieczarkowy bez śmietany – przepis

  • Przyrządzenie sosu z pieczarek nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu.
  • Oprócz mleka krowiego sprawdzi się mleko roślinne. Najlepszy będzie napój sojowy, który ma neutralny smak.
  • Pieczarki można zetrzeć na tarce lub zblendować, aby powstał gładki sos pieczarkowy.
  • Dodając łyżkę masła i łyżkę mąki pszennej, można bardziej zagęścić sos pieczarkowy.
  • Aromat i smak sosu z pieczarek wzmocnią świeże zioła jak tymianek czy bazylia.

Do czego używać sosu pieczarkowego bez śmietany?

To sos uniwersalny, który pasuje do najróżniejszych dań. Co więc podać na obiad z sosem pieczarkowym? Ten dodatek jest pysznym uzupełnieniem obiadów z kopytkami czy kluskami śląskimi. Pasuje do makaronów, placków ziemniaczanych, kotletów mielonych i pieczonych mięs. Dla odmiany można zrobić go do gołąbków, zastępując tradycyjny sos pomidorowy. Dodatkowym atutem tego sosu jest to, że jego wartość energetyczna nie jest wysoka, ponieważ tłusta śmietana została zastąpiona mniej kalorycznym mlekiem.

SKŁADNIKI

  • 250 g pieczarek
  • 200 ml wody
  • 100 ml mleka lub mleka roślinnego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • W garnku rozgrzać oliwę i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać pieczarki i doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i ostrą papryką. Smażyć, często mieszając, aż pieczarki zaczną się rumienić, a woda odparuje.
  • Wlać wodę, mleko, sos sojowy i miód. Wsypać natkę pietruszki, wymieszać i podgrzać.
  • Do garnka dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Od zagotowania gotować 3 minuty, cały czas mieszając.
  • Sos podawać do różnych potraw mącznych, z mięsem lub do makaronu.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szulc-Górska
więcej