Ten przepis robię przynajmniej raz w tygodniu. Gnocchi z kremowym sosem serowym i grzybami

Dieta wegetariańska
Przepyszne gnocchi z grzybami i serem pleśniowym to idealny sposób na kremowy i aromatyczny posiłek. Jest to proste w przygotowaniu danie, które doskonale nas nasyci. Wystarczy dosłownie kilka składników, by zachwycić tym eleganckim daniem.
Prosty obiad inspirowany włochami. Wystarczy kilka chwil
Przepyszne danie inspirowane włoską kuchnią to idealny sposób na sycący obiad, który zachwyca swoim aromatem i kremowością. Dodatek sera pleśniowego nadaje nadaniu charakteru i głębi smaku, przy czym idealnie komplementuje grzyby, które znajdziemy w sosie.
Jeśli chodzi właśnie o grzyby, to choć najlepiej sprawdziłaby się mieszanka różnych świeżych grzybów, to można również użyć jednego rodzaju. Podgrzybki, pieczarki, kurki czy borowiki - wszystkie świetnie sprawdzą się w tym sosie. Oznacza to, że możemy dodać te, które najbardziej nam pasują.
O tym pamiętaj szykując to danie. Kilka najważniejszych punktów
W przepisie znajduje się białe wino i choć nie jest to konieczny punkt, warto jednak o nim pamiętać szykując to danie. Dzięki temu dodatkowi nasz sos będzie smakował znacząco lepiej. Jeśli jednak kategorycznie nie chcemy dodawać alkoholu do dania, możemy zamienić go na odrobinę soku z cytryny - dla przełamania tłustości.
Do podania danie warto posypać tymiankiem bądź natką pietruszki, by lekko przełamać smaki. Co więcej, powinniśmy być ostrożni jeśli chodzi o sól. Ser pleśniowy i gnocchi mogą być słone same w sobie, więc warto najpierw spróbować danie, a dopiero później dodawać sól.
SKŁADNIKI
- 500 g gotowych gnocchi.
- 300 g świeżych grzybów (może być mieszanka)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnki
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 150 ml śmietanki min. 30 proc.
- 100 g sera pleśniowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę.
- Dodajemy posiekaną cebulę i szklimy ją.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy.
- Grzyby kroimy w kawałki i dodajemy na patelnię.
- Smażymy kilka minut, aż zmiękną.
- Dodajemy wino i gotujemy, aż częściowo odparuje.
- Dolewamy śmietankę i dodajemy ser pleśniowy.
- Gotujemy kilka minut, aż do powstania kremowego sosu.
- Doprawiamy do smaku.
- W międzyczasie gotujemy gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gdy są gotowe, odcedzamy je i dodajemy do sosu.