Ten przepis przywiozłam z wakacji w austriackich Alpach. Tyrolskie knedle szpinakowe to hit w moim domu

Dieta wegetariańska
Wyśmienite knedle chlebowe ze szpinakiem, czyli Spinatknödel, to popularne w austriackim Tyrolu danie, które zachwyca łatwym przygotowaniem i pysznym smakiem. Przepis na ten alpejski przysmak właśnie zaczyna podbijać nasz kraj. Zobaczcie, jak w Tyrolu robi się znakomite wytrawne knedle z czerstwego chleba z dodatkiem świeżego szpinaku.
Czym są Spinatknödel?
Pod tą ciekawą nazwą kryją się smaczne knedle ze szpinakiem. Danie pochodzi z kuchni tyrolskiej, ale znane i lubiane jest także we Włoszech i Niemczech. Knedle przygotowuje się z ciasta na bazie czerstwego pieczywa, szpinaku, jajek i przypraw. Gotuje się je w osolonej wodzie i podaje jako danie główne skropione roztopionym masłem i posypane startym parmezanem. To pyszny dodatek do potraw mięsnych. Spinatknödel sprawdzają się też jako składnik różnych zup.
Z czego zrobić Spinatknödel?
Chociaż przepis na pyszne alpejskie knedle chlebowe pochodzi z kuchni tyrolskiej, wszystkie niezbędne produkty można kupić w naszych sklepach. Są łatwo dostępne przez cały rok, więc z przepisu można korzystać na okrągło. To dobry sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które zalega w chlebaku. Chleb nie pierwszej świeżości idealnie sprawdzi się jako baza do przygotowania domowych knedli rodem z Tyrolu.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić w domu pyszne Spinatknödel bez dalekiej podróży do Tyrolu? Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej dobrze znane i popularne w naszym kraju produkty.
- czerstwe pieczywo – chleb pszenny, żytni lub pełnoziarnisty, bułki
- mleko
- warzywa – szpinak, cebula, czosnek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- masło do smażenia
- parmezan do podania
Jak zrobić Spinatknödel?
Przepis na wyborne tyrolskie knedle chlebowe z dodatkiem szpinaku nie jest trudny. Nie są potrzebne długie godziny w kuchni czy nadprzyrodzone umiejętności kulinarne. Warto pamiętać, że gotowe ciasto chlebowe należy wstawić do lodówki na pół godziny. Dzięki temu o wiele łatwiej jest uformować z niego knedle. Z tym prostym przepisem znakomite knedle chlebowe ze szpinakiem zawsze się udają i robią niesamowite wrażenie na każdym, kto ich spróbuje.
Jak więc zrobić smakowite knedle z czerstwego chleba i świeżego szpinaku? Wystarczy wybrać ten przepis, a szybko poczuje się smak tego alpejskiego regionu.
- 1. krok – namoczenie pokrojonego chleba w mleku
- 2. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
- 3. krok – zmiksowanie szpinaku
- 4. krok – połączenie chleba z cebulą z czosnkiem, szpinakiem i pozostałymi składnikami
- 5. krok – uformowanie knedli i ugotowanie ich w osolonej wodzie
SKŁADNIKI
- 300 g czerstwego pieczywa
- 125 ml ciepłego mleka
- 150 g świeżego szpinaku
- 50 g tartego parmezanu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czerstwe pieczywo pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Wlać ciepłe mleko i odstawić na kilka minut. Następnie odcisnąć z nadmiaru mleka i przełożyć do miski.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę. Patelnię zestawić z ognia.
- Umyty i osuszony szpinak zmiksować z 2 łyżkami namoczonego pieczywa na gładko.
- Do pieczywa dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i szpinak. Wbić jajka i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać, a następnie wyrobić, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować nieduże knedle. Odkładać na deskę.
- W garnku zagotować wodę z solą. Knedle gotować partiami 15 minut, do kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna.
- Podawać na obiad posypane startym parmezanem, jako dodatek do dania głównego lub przekąskę.