Tarta ze szpinakiem i kozim serem. Pyszny obiad we francuskim stylu

tarta ze szpinakiem i kozim serem
Autor: Shutterstock Tarta ze szpinakiem i kozim serem to zaskakujące połączenie smaków.
łatwy
90 min
4

Dieta wegetariańska

Tarta to potrawa pochodząca z kuchni francuskiej. Potrawa pysznie smakuje i jest łatwa do wykonania w domu. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście tego dania, wybierzcie sprawdzony przepis na tartę ze szpinakiem i kozim serem, której smak podkręca dodatek ostrego chrzanu. Przepis jest prosty, a składniki są w sklepach przez cały rok.

Jak zrobić ciasto na tartę ze szpinakiem?

Ciasto na spód do tarty robi się z mąki pszennej, zimnego masła, jajka i soli. Mąkę należy przesiać z solą, a następnie dodać zimne masło, które wcześniej trzeba pokroić na mniejsze kawałki. Składniki rozciera się palcami, aż konsystencja ciasta będzie przypominać kruszonkę. Kolejnym krokiem jest wbicie jajka. Ciasto należy wyrobić energicznie. Powinno być jednolite i elastyczne. Z ciasta formuje się kulę, owija folią spożywczą i wstawia do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu należy na rozwałkować je na cienki placek i wyłożyć nim formę do tarty.

Jak przygotować tartę ze szpinakiem?

Przyrządzenie tego francuskiego dania podzielone jest na trzy etapy:

  • 1. etap – wyrobienie jednolitego kruchego ciasta i schłodzenie go w lodówce przez godzinę
  • 2. etap – przygotowanie farszu ze świeżego szpinaku, koziego sera i chrzanu oraz innych składników
  • 3. etap – upieczenie tarty

Przepis na tartę ze szpinakiem

  • Ten pochodzący z Francji przepis nie jest skomplikowany. Dzięki temu, że został napisany krok po kroku, danie przyrządza się z łatwością i bez problemów.
  • Czas przygotowania tarty to około 90 minut. Kruchy spód można zrobić wcześniej, ponieważ zanim wyłoży się nim formę i nałoży farsz, powinien spędzić w lodówce godzinę.
  • Wśród produktów potrzebnych do zrobienia pysznej tarty ze szpinakiem znajdują się składniki, które są do kupienia bez względu na porę roku.
  • Do tary najlepsza będzie forma o średnicy 28 cm.

Co dodać do tarty ze szpinakiem?

Tartę można wzbogacić, dodając rożne składniki. Z czym podawać tartę ze szpinakiem? Smak dania podkręcą suszone pomidory, zielone lub czarne oliwki czy kapary. Do farszu można dodać posiekane orzechy, pestki słonecznika lub dyni. Tarta będzie jeszcze bardziej sycąca z nadzieniem z dodatkiem pieczonego kurczaka, wędzonej szynki lub boczku. Sprawdzą się także ryby, na przykład wędzony łosoś.

SKŁADNIKI

  • spód:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

  • farsz:
  • 300 g śmietany 18%
  • 200 g szpinaku
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 200 g koziego sera
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Wbić jajko i energicznie zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy, wykładając nim dno i boki. Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach, przykryć papierem do pieczenia i wsypać obciążenie, np. groch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 10 minut. Wyjąć, usunąć obciążenie, ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 10 minut. Wyjąć i odstawić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając. Dodać posiekany szpinak i smażyć, aż liście staną się intensywnie zielone. Patelnię zestawić z ognia.
  • Śmietanę wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i chrzanem. Wbić jajka, dodać pokruszony kozi ser i wymieszać do połączenia składników. Dodać podsmażony szpinak i doprawić solą oraz pieprzem, a następnie wymieszać. Farsz równomiernie wyłożyć na spód.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut.
  • Podawać na gorąco z lekką surówką lub sałatką.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szulc-Górska
więcej