Ta zapiekanka to mój patent na szybki obiad. Wystarczy kilka składników

Ta zapiekanka to mój patent na szybki obiad. Wystarczy kilka składników
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Ravioli milion dolarów to przepyszny sposób na aromatyczne danie, za które wbrew jego nazwie nie zapłacimy całej fortuny. Wystarczy kilka prostych składników, chwila wolnego czasu i gotowe. Idealne danie dla całej rodziny na wyciągnięcie ręki!

Zapiekanka w kilka chwil. Cała rodzina będzie zachwycona

Szybko, prosto i bez większych problemów. Te aromatyczna zapiekanka to prosty sposób na obiad w ciągu tygodnia, przy którym nie będziemy musieli się zbytnio napracować. Większość pracy wykona za nas piekarnik - to naprawdę szybki i prosty sposób, by szybko i dobrze się najeść.

Co najlepsze, ten przepis możemy w całości do siebie dopasować. My przedstawiliśmy go  w wersji wegetariańskiej (choć oczywiście zależy to również od nadzienia ravioli, które wybraliśmy). Jeśli jednak chcemy, możemy bez problemu dodać mięsa do naszego dania.

Wystarczy podsmażyć wcześniej np. mięso mielone, a następnie wymieszać je z naszą passata pomidorową. Dzięki temu stworzymy przyjemną warstwę mięsną, a nie będziemy musieli się zbytnio narobić. Możemy również pomyśleć o dodatku ulubionych warzyw czy przypraw. 

Ta zapiekanka to idealny przykład, że z gotowaniem może poradzić sobie każdy. Wystarczy kilka prostych składników i voilà! Pyszny i prosty obiad dla całej rodziny gotowy. Wykorzystaj ten przepis, kiedy nie masz ochoty na długie stanie przy kuchence. Wypróbuj ravioli milion dolarów.

SKŁADNIKI

  • oliwa z oliwek
  • 700 g gotowych ravioli
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • 1 opakowanie ricotty
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 100 g startej mozzarelli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ravioli gotujemy z instrukcją.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
  • W dużej misce łączymy ze sobą ricottę, serek śmietankowy, śmietanę, parmezan, posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dodajemy ravioli i delikatnie mieszamy.
  • Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Polewamy całość passatą pomidorową i posypujemy mozzarellą.
  • Pieczemy około 40 minut.
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej