Szybkie i pyszne zielone curry. Pokochają je wszyscy domownicy

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Prosty przepis na pyszny wegański obiad? Zielone curry z brukselką to idealny pomysł. Łączy ono w sobie nie tylko pyszne składniki, ale również zdrowie i łatwość przygotowania. Choć dla wielu brukselka jest ostatnim co chcieliby zjeść na obiad, w tym daniu wypada wręcz idealnie. Dlatego na dziś przygotuj sobie wspaniałe wegańskie zielone curry.
Czy brukselka jest zdrowa? Ma wiele wartości odżywczych
Zielone wegańskie curry jest idealnym sposobem na pełnowartościowy posiłek. Wszystkie składniki są idealnie dobrane, tak by dostarczyć nam jak najwięcej wartości odżywczych. Choć brukselka z pewnością nie jest ulubienicą tłumów, to jest bogata zarówno w witaminy C oraz K, jak i również błonnik.
Sama w sobie przeprawa curry jest dobra dla zdrowia. Zawiera ona bowiem kurkumę, która znana jest dzięki właściwością przeciwzapalnym. Dla tych, którzy chcą, by ten posiłek był jak najbardziej sycący, warto połączyć zielone curry z ryżem, który na długo zapewni nam uczucie sytości.
Jak przygotować wegańskie curry? Przepis jest bardzo prosty
Samo przygotowanie zielonego wegańskiego curry jest niezwykle proste i prowadzi z nim sobie każdy. Nie zajmuje również dużo czasu, dzięki czemu sprawdzi się również dla zapracowanych osób.
Ważne jest jednak, by przed zaczęciem gotowania przygotować sobie wszystkie składniki, by gotowanie szło sprawniej. Więc myjemy brukselkę, odcinamy końcówki i kroimy ją na pół. Cebulkę siekamy a imbir obieramy i ścieramy na tarce.
W dużym garnku podsmażamy cebulkę. Następnie dodajemy do niej imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy przyprawę curry i dokładnie całość mieszamy.
Dodajemy brukselkę dokładnie mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy mleko kokosowe oraz bulion. Curry zagotowujemy, a następnie gotujemy przez 20 minut.
Dodajemy szpinak i sok z limonki i mieszamy aż szpinak zmięknie. Doprawiamy solą i pieprze,
SKŁADNIKI
- 500 gram brukselki
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki przyprawy curry
- 3 ząbki czosnki
- 1 średnia cebula
- 2 cm świeżego imbiru
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 gram świeżego szpinaku
- 2 łyżki soku z limonki
- olej roślinny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brukselkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół.
- Cebulę drobno siekamy.
- Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach.
- W garnku rozgrzewamy olej roślinny.
- Dodajemy cebulkę i smażymy około 5 minut.
- Dodajemy imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 2 minut.
- Dodajemy curry w proszku i dokładnie mieszamy. Smażymy przez minutę.
- Dodajemy pokrojoną brukselkę i dokładnie mieszamy. Podsmażamy przez 4 minuty aż zmięknie.
- Wlewamy mleko kokosowe oraz bulion warzywny.
- Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień.
- Gotujemy przez około 20 minut.
- Dodajemy świeży szpinak i sok z limonki.
- Curry mieszamy, aż szpinak całkowicie zmięknie.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.